...Fröhlicher Franz

Festival

We vieren Schubert
abo/reeks:
Festivals

Franz Schubert (1797-1828) was een uiterst productieve componist. Maar succes bleef uit. De man bleef berooid en miskend achter om op zijn 31ste te sterven, wellicht aan de vreselijke ziekte syfilis. Pas na zijn dood werd zijn muziek ontdekt en vervolgens de hemel in geprezen: Schumann, Brahms, Liszt, ..., de lijst van bewonderaars groeide. Schubert werd een romantische muzikale held, een wegbereider, een genie dat het allerhoogste hoorbaar maakte voor de luisteraar. Hij musiceerde op de stapsteen tussen ‘classicisme’ en ‘romantiek’, beheerste de grote vormen van Mozart en Haydn maar deed die ook, op zijn eigen manier, uit hun voegen barsten.


Het Lied was zijn genre; hij schreef er meer dan 600. Vooral de latere voorbeelden, denk aan de cyclus Winterreise, evoceren een diepe melancholie of zelfs Weltschmerz. Daar verschijnt het beeld van de eenzame wandelaar, zoekend naar wat niet gevonden kan worden, door de wereld overdonderd, de dood als troost. In zijn tekstloze composities lijkt Schubert die verontrustende donkerte vaak over te nemen. De Britse componist, Newton Armstrong, drukte het mooi uit:


“How is it that the Schubert Bb major Sonata makes it sound like the world has already ended? Serious question, I can’t figure it out.”


Die schitterende donkerte van Schubert stellen we centraal tijdens de laatste maand van het jaar. En we richten onze focus hoe de romanticus vandaag nog steeds kunstenaars inspireert.

Events in dit thema

Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten