...Fröhlicher Franz

Schubertfestival

Schuberts levensverhaal lijkt een vat vol tegenstrijdigheden. De in Wenen geboren leraarszoon componeerde snel en veel, maar zijn muziek was tijdens zijn leven amper te horen op de publieke podia.

 

Hij was uiterst sociaal en kende vele innige vriendschappen, maar bleef zijn leven lang vrijgezel. Hij was zo toegewijd als componist dat hij om zes uur ’s morgens aan de schrijftafel zat, maar in het nachtleven kon hij alle zelfbeheersing verliezen aan tabak en alcohol. Hij componeerde niet minder dan 20 volledige of onvolledige opera’s, maar brak nooit door in het theater. Hij werd amper 31 jaar, maar liet meer en sterkere composities na dan veel andere componisten. De laatste zes jaar van zijn korte leven waren, wellicht door de gevolgen van syfilis, een fysieke lijdensweg. Misschien maakten die moeilijke omstandigheden zijn late werken nog intenser, misschien voelde hij de noodzaak om het beste van zichzelf te geven toen het nog kon.

Franz Schubert organiseerde graag feestelijke bijeenkomsten waarin gemusiceerd, gelezen, gedanst en ook wel wat gedronken werd. Hij speelde er niet alleen zijn eigen muziek; er was ruimte voor ieders inbreng. “… Fröhlicher Franz Festival” is niets minder dan een groots opgevatte 21ste-eeuwse Schubertiade, een muzikaal feest dat op de meest uiteenlopende manieren het genie van deze componist viert!

 
 

Events in deze reeks