Italia per sempre

RedHerring
13 december
20:00 - 22:00
  • vr 13 december
    20:00 - 22:00
    Kraakhuis

Programma

Instrumentale en vocale muziek van Alessandro Scarlatti, Nicolò Fiorenza, Domenico Sarri, Tomaso Albinoni, Francesco Mancini & Leonardo Leo

In de achttiende eeuw verlieten tal van Italiaanse componisten hun geboorteland om werk te zoeken in Europa. Het wufte Wenen, het mondaine Parijs, het bedrijvige Amsterdam en het bruisende Londen boden muzikale talenten de belofte van roem en fortuin.

 

Maar wie waren die Italianen die thuisbleven en nooit de grens overstaken? Klinkende namen als Albinoni, Scarlatti en Marcello, maar ook minder bekende componisten als Leo, Fiorenza of Mancini voelden geen behoefte om Italië te verlaten en ontwikkelden barokstijlen die buiten de internationale mainstream staan.

Het avontuurlijke ensemble RedHerring dook in de archieven en diepte verbluffend mooie muziek op die geschreven werd voor lokale concerten en privésalons.

 
 

RedHerring dook in de Italiaanse archieven

 

Italië is een paradijs, iedereen leeft in een roesachtige zelfvergetelheid. Mij gaat het precies zo, ik herken mezelf amper. Ik lijk hier wel een totaal ander mens geworden. Gisteren dacht ik: óf je was vroeger gek, óf je bent het nu.

Johann Wolfgang von Goethe

Uitvoerders

RedHerring
Patrick Denecker, blokfluit
Guy Penson, klavecimbel
Dirk Vandaele & Marianne Herssens, viool
Jan Bontinck, cello
Wim Maeseele, gitaar & theorbe
Annelies Van Gramberen, sopraan