vr 6 december om 20:00 - 21:20
Concert in de Sint-Pieterskerk

Stimmung

Silbersee
6 december
20:00 - 21:20

Programma

Karlheinz Stockhausen
Stimmung

 Waren het nu de ruïneuze, magische landschappen van Mexico of de bevroren wateren van Long Island Sound? Beide indrukken inspireerden Karlheinz Stockhausen naar eigen zeggen tot het componeren van Stimmung.

 

Wat het ook moge zijn, het avondvullende stuk roept in elk geval een totaal unieke ruimtelijkheid op in het hoofd van de luisteraar. Zes zangers, elk met microfoon, produceren een nieuw klankspectrum op basis van een voor het publiek niet hoorbare grondtoon.

Een halve eeuw na de creatie in 1968 voert het avontuurlijke vocaalensemble Silbersee dit ooit controversiële, inmiddels klassieke maar nog steeds zelden te horen meesterwerk uit in de prachtige Sint-Pieterskerk. Een fascinerende, minimalistische compositie waarin je als luisteraar in een laag voor laag opgebouwd klankenpalet langzamerhand ‘de zielen’ van de stemmen ontdekt.

Download het programmaboekje

 

een laag voor laag opgebouwd klankenpalet

 

Het woordje Stimmung roept het stemmen van een piano op, het stemmen van de stem of van een groep mensen, het stemmen van de ziel. Dat zit allemaal in het Duitse woord. Maar we zeggen ook dat we in een goede "Stimmung" zijn wanneer we psychologisch lekker op elkaar afgestemd zijn.

Karlheinz Stockhausen

Uitvoerders

Silbersee
Viktoria Vitrenko, Michaela Riener, Fanny Alofs, Edward Leach, Arnout Lems & Marijn Zwitserlood, zang
Romain Bischoff, muzikale leiding
Arnout Lems, co-muzikale leiding
Jeroen Smith, lichtontwerp
Gunnar Brandt-Sigurdsson, coaching
Maurits Thiel, klankregie