Symfonieorkest Vlaanderen & Philippe Thuriot

Firebird
vr 8
februari

Programma

Claude Debussy | Prélude à l'après-midi d'un faune
Peter Vermeersch | Eggs & Ashes / Ashes & Eggs (wereldcreatie)
Pierre Boulez | Mémoriale
Igor Stravinsky | Vuurvogel (versie 1945)

Pierre Boulez heeft ooit gezegd: ´Zoals de wortels van de moderne poëzie bij Baudelaire liggen, zo werd de eigentijdse muziek ontwaakt door de Prélude à l’après midi d’un faune.’

 

het eerste grote impressionistische muziekstuk

 

Het was ook het eerste grote impressionistische muziekstuk. Mémoriale is een werk uit 1985, maar is ook een herbewerking van het stuk Explosante-fixe uit 1971 dat Boulez schreef als eerbetoon aan de pas overleden Igor Stravinsky.

 

Stravinsky’s derde en laatste poging in 1945 om De Vuurvogel zo aantrekkelijk en toegankelijk mogelijk te maken, noemde hij ‘ballet suite’. Het ballet was in 1910 nieuw door zijn stijl en expressie, maar tegelijkertijd niet shoquerend voor het publiek. En nieuw werk van een Peter Vermeersch in een omgeving van Stravinsky en Boulez, dat kan enkel gensters geven.

 

Uitvoerders

Symfonieorkest Vlaanderen
Case Scaglione, muzikale leiding
Martijn Dendievel, assistent-dirigent
Philippe Thuriot, accordeon

Het Symfozine van Symfonieorkest Vlaanderen in je bus?

Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen - Symfozine - brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt je mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten.


Wil jij graag het Symfozine ontvangen? Schrijf je in via info@symfonieorkest.be

 
Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten