Concert in zaalhuur

Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO), Eliane Rodrigues & Nina Smeets

Moto Perpetuo
wo 5
december

Programma

Tickets: €6 (-26j) / €12 (+26j)

 

 

 

Solisten: Eliane Rodrigues en Nina Smeets

 

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest heeft opnieuw een gevarieerd programma voor u klaarstaan, waarin uit soms onverwachte hoeken het repetitieve en de herhaling centraal staan. Voor elk muzikaal fenomeen bestaat er wel een mooie term, zo hebben de Italianen dit principe van het wederkerende muzikale motief "moto perpetuo" genoemd.

Het GUSO speelt het Cantus Arcticus van Rautavaara en de Zevende Symfonie van Beethoven. Bovendien trekken Eliane Rodrigues en haar dochter Nina Smeets alle registers open in hun vertolking van het Concerto voor Twee Piano's van Poulenc. Onder muzikale leiding van dirigent Steven Decraene speelt het GUSO niet alleen muziek met terugkerende muzikale elementen, maar ook muziek die zeker en vast in jouw favoriete playlist zal komen om "op repeat" te blijven afspelen!

 

 

 

Uitvoerders

GUSO - Gents Universitair Symfonisch Orkest o.l.v. Steven Decraene
Solisten: Eliane Rodrigues en Nina Smeets

 

PROGRAMMA

Cantus Arcticus [Einojuhani Rautavaara] – De Finse componist Rautavaara transporteert u in dit concerto naar het koude, ijzige noorden. U waant zich in de uitgestrekte bossen en moerassen van Finland. Gekwetter en getjilp weerklinkt, muzikant en vogel gaan een muzikale dialoog met elkaar aan. Rautavaara schrikt er niet voor terug om innovatief om te gaan met technische middelen en dit unieke werk uit 1972 is geen uitzondering.

 

Concerto voor Twee Piano’s [Francis Poulenc] – ‘Half monnik, half schurk’, zo werd de Franse componist Francis Poulenc ooit omschreven, en met reden! Zijn concerto voor twee piano’s uit 1932 is er een van tegenstrijdigheid; emotionele passages waarvan je de tranen in de ogen krijgt, worden moeiteloos afgewisseld met een vleugje humor. Poulenc creëerde een eigenwijze en eclectische stijl waarin jazzy elementen, populaire muziek, een ode aan Mozart en zelfs de exotische klanken van de Balinese gamelan de revue passeren, overal in het werk duiken ze opnieuw op. Met het duo Eliane Rodrigues – wonderkind en al 20 jaar verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen – en haar dochter Nina Smeets hebben we een heuse match gevonden voor dit meesterwerk!

 

Symfonie nr. 7 [Ludwig van Beethoven] – Vrolijke ritmes, een sombere treurmars, losbandigheid. Onder leiding van Beethoven ging de zevende symfonie in première om gewonde soldaten een hart onder de riem te steken. Beethoven zelf beschouwde het als een van zijn meest geslaagde werken en het publiek stemde toe. Ze waren zó enthousiast dat het allegretto met zijn kenmerkende continue ritme zelfs herhaald moest worden! In deze ‘apotheose van de dans’ staat ritme in het centrum, nu eens triomfantelijk, soms treurend, dan weer ongebonden.

 

 
Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten