...Fröhlicher Franz Festival

Touchez Des Yeux

Gratis performance en tentoonstelling
30
nov
-
8
dec

Programma

U kan elke fesstivaldag de tentoonstelling-performance bezoeken, vanaf een uur voor aanvang van het avondconcert en een uur na afloop. Tijdens dat uur mag u de ruimte vrij betreden en ook weer verlaten. We raden u wel aan 20 minuten te voorzien voor het parcours.

 

Wenen, 1828: een stad ten prooi aan ontgoocheling na de slepende Napoleontische oorlogen; een periode van politieke gelatenheid, van stille veroordelingen, repressie en censuur; de wereld van de tamme ‘biedermannen’ – een maatschappij van dociele lichamen, zich verbergend voor de publieke sfeer in het comfort van hun huizen en de charme van hun salons. In die periode van perspectiefloosheid schrijft Franz Schubert zijn laatste sonate, D960 in Bes.

 

Welke verhalen stopte Schubert in zijn sonate? En wat vertelt het werk ons vandaag?

 

We leven vandaag natuurlijk in een andere wereld dan die van Schubert en tóch spreekt dit werk ons nog steeds aan. Welke verhalen vertelde de sonate toen en wat zegt ze ons nu? Welk type van ‘monument’ werd de compositie in de tussentijd? Een van nostalgie? Een herinnering aan het verleden?
 
Voor pianiste en performer Heloisa Amaral en fotografe Karen Stuke, vormt de sonate een experimenteerterrein waarbinnen nieuwe ideeën en alternatieve ordeningen ontstaan. In deze performance en tentoonstelling, halen ze de voorstellingen van het werk door filters van het heden. Daarbij  vervagen de grenzen tussen werk, performer en luisteraar waardoor het ‘monument’ geactiveerd wordt als een nieuwe soort sociale ruimte.
 
---

foto's (c) Karen Stuke

 

 

Uitvoerders

Heloisa Amaral - concept, muziek & performance
Karen Stuke - foto's
Reinout Hiel - realisatie scenografie
Maarten De Vrieze & Erik Dæhlin - conceptuele raadgeving
Max Sauer - geluidstechniek
João Pais - programming 

Met de steun van Orpheus Instituut/ MusicExperiment 21.

 

 
(c) Karen Stuke
(c) Karen Stuke
(c) Karen Stuke
(c) Karen Stuke
Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten