Symfonieorkest Vlaanderen & Ronald Brautigam

Beethoven 3, Mendelssohn 4
29 maart
20:00

Programma

Giachino Rossini | L'Italiana in Algeri (ouverture)

Ludwig van Beethoven | Pianoconcerto nr. 3 in c, opus 37

Giacomo Puccini | Crisantemi

Felix Mendelssohn | Symfonie nr. 4 in A, opus 90 'Italiaanse'

Jawher Matmati | creatie (winnaar SOV Composer's Academy)

 

 

Beethoven was geen onverdeeld liefhebber van Italiaanse muziek.

 

een ingetogen Puccini als opmaat voor Duitse zonnigheid

 

Eenvoudigweg niet in staat tot ernst, vond hij, al moest ook hij toegeven dat Rossini niet van enig melodieus genie was gespeend. Diens bescheiden, maar pittige ouverture uit L’Italiana in Algeri kan dus gerust naast het heroïsche Derde Pianoconcerto staan. Zeker met pianist Ronald Brautigam aan het roer, die als geen ander sensualiteit weet te verzoenen met diepgang en authenticiteit.

 

Daarna volgt het spiegelbeeld, waarbij Puccini’s ingetogen treurdicht Crisantemi de opmaat vormt voor Duitse zonnigheid. Mendelssohn schildert Italiaanse landschappen en doet dat con brio. Er kan in het slotdeel van zijn Italiaanse Symfonie zelfs nog een dansje af, niet ontoepasselijk aangezien Jan Latham-Koenig met dit concert een feestelijk einde breit aan zijn chef-dirigentschap bij Symfonieorkest Vlaanderen.

 

Extra: muzikaal voorprogramma - 18:45

Nieuw zijn de muzikale voorprogramma's bij enkele concerten (24/11 en 29/03) van Symfonieorkest Vlaanderen. Deze vervangen de bijhorende inleiding. De gastvrouw is Greet Samyn en een musicoloog, de dirigent en/of solist geven uitleg bij het muziekprogramma. Je kan ook direct al je vragen op hen afvuren. Bovendien trakteren de muzikanten je vooraf het concert al op enkele muzikale extraatjes.


Duur: 45 minuten
Zaal: Kraakhuis

 

Uitvoerders

Symfonieorkest Vlaanderen

Jan Latham-Koenig, muzikale leiding

Ronald Brautigam, piano

 

Het Symfozine van Symfonieorkest Vlaanderen in je bus?

Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen - Symfozine - brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt je mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten.


Wil jij graag het Symfozine ontvangen? Schrijf je in via info@symfonieorkest.be