Jordi Savall, Hespèrion XXI & La Capella Reial De Catalunya

Mille Regretz: La Canción del Emperador
di 29
januari
  • di 29 jan
    20:00 - 22:00
    Concertzaal
    uitverkocht

Programma

Met werken van, Heinrich Isaac, Carlo Verardi, Juan del Enzina, Josquin des Prés, Mateo Flecha, Thoinot Arbeau, Cristóbal de Morales, Diego Ortiz, Hieronimus Parabosco, Luys de Narváez en anonieme werken

Speciaal voor De Bijloke heeft Savall een programma samengesteld ter herdenking van een bijzonder Keizer Karel-jaar.

Karels lievelingscompositie: ‘Mille Regretz' van Josquin des Prez

Tot 1519 was de in Gent geboren Karel I nog gewoon Koning van Spanje. Maar na de dood van grootvader Keizer Maximiliaan I kreeg hij de kroon toegeschoven van het Duitse Heilig Roomse Rijk. Hij mocht voortaan Carlos V (Quinto) op zijn identiteitspapieren invullen. In onze contreien ging hij voortaan door het leven als Keizer Karel.

 

Savall put uit de vele composities van het rijke renaissance repertoire die refereren aan belangrijke momenten in het leven en de carrière van Karel I. Zo horen we muziek die te maken heeft met Maximiliaan I, met Maria van Bourgondië, maar ook met het einde van de katholieke Reconquista in 1492, de verdrijving van de Joden uit de Spaanse gebieden, het huwelijk van Filips de Schone met Johanna van Castilië, de geboorte van Karel, zijn heerschappij, zijn huwelijk met Isabella van Portugal, zijn kroning tot koning van Italië, zijn troonsafstand en zijn dood.

 

Politieke gebeurtenissen als de revolte van de ‘Germanias’ in Valencia, de slag bij Pavia, het beleg van Rome, en veel meer krijgen een muzikale toets. En de titel van dit programma ontleent zijn naam aan Karels lievelingscompositie ‘Mille Regretz: ‘’La Canción del Emperador”’ van Josquin des Prez.

Uitvoerders

La Capella Reial De Catalunya & Hespèrion XXI

Jordi Savall, muzikale leiding & viola da gamba soprano

Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten