Symfonieorkest Vlaanderen & Josef Špaček

A Russian New Year
vr 18
januari

Programma

Aleksandr Borodin | Polovtsiaanse Dansen | Symfonie nr. 2 in b
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski | Vioolconcerto in D, opus 35

Kent u Aleksandr Borodin? Als geen ander vatte hij de fascinatie van het 19e-eeuwse Rusland voor een muzikaal exotisme in zijn werk.

muzikanten weigerden het concert uit te voeren: 'onspeelbaar’

Zijn Polovtsiaanse Dansen zijn daar een prachtig voorbeeld van. Oorspronkelijk vormden ze een onderdeel van de opera Prins Igor, maar nog voor deze uitkwam werden deze virtuoze Poolse dansen al in orkestrale vorm gegoten. Samen met de opera Prins Igor behoort Borodins tweede symfonie tot zijn meest geliefde werken. Hierin komen zijn sterke punten aan bod: melodisch talent, ritmische vaart, grandeur en nostalgie.

 

Niets wees er op dat Tsjaikovski’s vioolconcert een vaste plaats zou veroveren in het rijtje van de meest geliefde romantische vioolconcerten. Toenmalige toppers weigerden het concert uit te voeren wegens ‘onspeelbaar’. Vandaag ervaren we dit als een meesterwerk, met duizelingwekkende uitbundigheid, weemoed en lyriek. Het kan verkeren.

Uitvoerders

Symfonieorkest Vlaanderen

Daniel Blendulf, muzikale leiding

Josef Špaček, viool

Het Symfozine van Symfonieorkest Vlaanderen in je bus?

Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen - Symfozine - brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt je mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten.


Wil jij graag het Symfozine ontvangen? Schrijf je in via info@symfonieorkest.be

Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten