...Fröhlicher Franz festival Double Bill

Double Bill: SPECTRA - Ingeborg Dalheim & Heloisa Amaral

Eine Schöne Müllerin - The Cold Trip
vr 7
december

Programma

Daan Janssens | Eine schöne Müllerin

Bernhard Lang | The Cold Trip (Monadology XXXII), part 2

 

Respect voor kunst betekent niet dat je er moet afblijven. Vanuit die overtuiging benaderen Bernhard Lang en Daan Janssens elk op hun eigen manier de twee grootste liedcycli van Franz Schubert. In Eine schöne Müllerin vertrekt Janssens van een zuivere orkestratie van Schubert, maar geleidelijk aan neemt zijn eigen muzikale taal de bovenhand. Bernhard Lang doet het anders. Hij zet van bij de eerste klanken de muziek van Schubert op losse schroeven en gaat met Cold Trip op pad langs de ruïnes van Die Winterreise.

SPECTRA

Goede nacht, goede nacht, slaap uw vreugde uit, slaap uw pijn uit, tot alles ontwaakt. — Wilhelm Müller (1794-1827)

 

Een jongere op zoek naar een bestaan en liefde: euforische dromen en dodende ontgoocheling. Tot hier niets nieuws. Twee eeuwen geleden vatte Wilhelm Müller deze universele queeste poëtisch in een bewust naïeve stijl met volkse eenvoud. Het brandend resultaat smeult tot op vandaag in Schuberts onsterfelijke melodieën uit Die Schöne Müllerin, waarin een kabbelend beekje de spraakloze medereiziger is van de noodlottige.

 

Daan Janssens’ fascinatie voor deze liedcyclus vormt het uitgangspunt voor een geactualiseerde lezing van een tijd en ruimte overstijgende thematiek. Schuberts partituur vormt de gids van de ontdekkingsreis, nu eens bruisend aan de oppervlakte, dan weer als een diep verborgen onderstroom.

 

Ingeborg Dalheim & Heloisa Amaral

 

The Cold Trip (2014/15) is gebouwd op de afgeschraapte grondvesten van Schuberts Winterreise. Er blijven echo’s hangen van het origineel: fragmentarische klankstructuren en woorden die verwijzen naar de inhoud van de liederen, beelden en sferen. Zonder ook maar enigszins in te boeten op zijn radicale (post-)moderne muzikale taal, componeerde Bernhard Lang met The Cold Trip een hoogstpersoonlijke, ontroerende hommage aan Franz Schubert.

 

Uitvoerders

SPECTRA

Filip Rathé, muzikale leiding

Tomas E. Bauer, bariton

 

Ingeborg Dalheim, sopraan

Heloisa Amaral, piano & laptop

 

Deze voorstelling is een copdroductie van Spectra, Festival 20/21 en Muziekcentrum De Bijloke.

 

 

 
Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten