Symfonieorkest Vlaanderen & Praags Filharmonisch Koor

Brahms & Janáček
vr 5
oktober

Programma

Johannes Brahms | Akademische Festouverture in c, opus 80 | Schiksalslied, opus 54

Leoš Janáček | Glagolitische mis

 

‘Had Brahms niets anders geschreven dan alleen dit ene werk (Schicksallied), dat alleen al volstond om hem te rangschikken bij de grootste meesters’, zo lezen we bij Brahmsspecialist Josef Sittard

 

Brahms had zijn speelse kant, dat horen we in de luchtige potpourri die de Festouverture is. Iets anders is het Schicksalslied, gebaseerd op Hölderlins tekst over de eenzaamheid van de mens en zijn afhankelijkheid van de machten van het noodlot.

 

Het jubelende karakter van Leoš Janáčeks zelden uitgevoerde Glagolitische mis getuigt van een stevige dosis vaderlands sentiment. Het ontstaan van de Tsjecho-Slowaakse Republiek net na de Eerste Wereldoorlog vroeg dan ook om niets minder. Met zijn excessieve koperblazers, donderende orgelakkoorden, stralende melodieën en lyrische intermezzo’s vormt dit werk een hoogtepunt binnen het symfonische koorrepertoire.

De Glagolitische mis van Janáček heeft weinig te maken met de klassieke mis zoals wij die kennen. Maar wat is het dan wel? Martijn Dendievel vertelt u in onderstaand filmpje over Janáčeks boeiende spraakmelodieën, het Oudslavisch, de beweging van het Pan-Slavisme, ...

 

 

Uitvoerders

Symfonieorkest Vlaanderen

Praags Filharmonisch Koor

Jan Latham-Koenig, muzikale leiding

Martijn Dendievel, assistent-dirigent

Adriana Kohútková, sopraan

Markéta Cukrová, alt

Jaroslav Březina, tenor

Pavel Švingr, bas

 

Het Symfozine van Symfonieorkest Vlaanderen in je bus?

Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen - Symfozine - brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt je mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten.


Wil jij  graag het Symfozine ontvangen? Schrijf je in via info@symfonieorkest.be

 
Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring sluiten