Classical Music Rave

Dansen op klassieke muziek - ihkv Opera21
za 21
april

 

Wat dacht u van een avondje clubben op Prokofjev? Classical Music Rave is een internationaal event dat na Amsterdam, Havana, Ohio, Sao Paulo en Tallinn nu ook halt houdt in Gent.

Eerste 200 tickets aan Early Bird-tarief (€15!)

 

Eerste 200 tickets aan Early Bird-tarief (€15)! 

Kwestie van Opera21 feestelijk af te sluiten

 

 

Het draait allemaal om een totaal andere beleving van klassieke muziek: waarom niet eens een party in plaats van die formele concertformules uit de 19de eeuw?

 


Classical Music Rave is een verhaal op zich: behalve klassieke muziek biedt het avond- en nachtvullend programma ook spoken word, moderne dans, theater, circus, visuals, live cartooning, workshops etc.Het thema van deze allereerste Belgische Classical Music Rave is INSPIRATIE en het boek van de Vlaamse schrijfster Katrijn Van Bouwel ‘De Muze en het Meisje’ leent zich uitstekend voor een bewerking tot muziektheatrale feestavond.


Hoe de Gentse avond er precies uit gaat zien kunnen we nog niet verklappen, overtuig jezelf met de commentaren, foto's en video's van vorige edities:

 

Soms draaien wij gewoon puur klassiek, soms maken we een mix van verschillende genres bijgestaan door live-muzikanten.
Brendan Jan Walsh

Over de Classical Music Rave

(uit interview door Trouw van 27/6/14)

Lekker hard gaan op Prokofjev en Strawinsky tot de zon op komt, opeen vuig rafelrandje van de stad. Vannacht kan het, op de Classical Music Rave bij de hippe Amsterdamse NDSM-werf. En nee, we hebben het hier niet over een dj die zijn beats opleukt met strijkers ofals gimmick een klassiek thema gebruikt. Maar over pure klassieke muziek, ervaren opeen lossere locatie dan het strenge Concertgebouw.

 

Dirigent, cellist en fervent klassieke muziekliefhebber Brendan Jan Walsh (34) bedacht samen met vrienden om klassieke muziek eens uit die klassieke setting te halen. "Wij zijn niet zo van die etiquette die aan klassieke muziek kleeft. Dat deftige, doodstille." Dat mensen inalle stilte van de subtiliteiten van een pianoconcert willen genieten begrijpt hij best. "En dat moet ook gewoon blijven! Maar het is niet alsof die manier heilig is." Op hun eerste rave, ineen oude fabriekshal in Amsterdam-Noord, kwam tot zijn verbazing vijfhonderd man opdagen.

 

Dat gaat dan precies als opeen technofeestje. De dj bouwt zorgvuldig zijn set op, en neemt het dansende publiek mee van climax naar climax. "We hebben er wel eens wat elektronica doorheen gemixt, toen kwamen mensen boos naar ons toe of die beat alsjeblieft uit mocht. Dus draaien wij gewoon echt klassiek, bijgestaan door live-muzikanten.

 

"Maar: het moet wel dansbaar blijven. Net als een techno-dj moet opletten of ritmes goed aansluiten, moet de klassieke-muziek-dj goed het volumeschuifje in de gaten houden. Dat volume wil tijdens symfonieën immers nog wel eens wisselen. Ook niet onbelangrijk, het type uitvoering. "Bij een klassiek concert hebben muzikanten veel vrijheid, wat bijvoorbeeld tempo betreft. Mooi, maar als je wilt dansen moet het wel een beetje regelmatig zijn. Dus we draaien wel de dansbare interpretaties."

 

 'Carmen' van Bizet is volgens Walsh best een lekkere clubknaller en ouderwetse polka's doen het altijd goed ('toch een beetje de dance van toen') en gaat iedereen loos op Stravinsky's 'Sacre du printemps'.

 

"We trekken een beetje een vreemd publiek. Van die ravers die zo vaak mogelijk doorhalen op feestjes. En aan de andere kant: nette ouderen die je ook in het concertgebouw ziet, die met een brede grijns meedansen en genieten. Er komen muziekpuristen op af, en hipsters die het leuk vinden om iets nieuws te ontdekken."

 

Maar ze organiseren dit nadrukkelijk niet omdat ze klassieke muziek zo nodig hip willen maken. Nergens voor nodig. "Ik heb ereen hekel aanom klassieke muziek een draai te geven zodat 'anderen het ook leren begrijpen'. Daaruit spreekt zoiets elitairs, daar kan ik boos om worden." Natuurlijk trekken ze een nieuwe doelgroep door de locaties en het soort feestjes. "Maar het gaat ons vooral om een totaal andere beleving van pure klassieke muziek."

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.