HET COLLECTIEF

Spectralisme
za 2
juni
  • za 2 jun
    20:00
    Kraakhuis
    Geweest

Programma

Frédéric D’Haene | Static-Fluxus-Friction (2012)
Gérard Grisey | Vortex Temporum (1996)

Het Collectief speelt het meesterwerk van Grisey 'Vortex Temporum' en het schitterende Fluxus-static friction van de Gentse componist Fréderic D’Haene.

Toen hij tweeëntwintig was, schreef Gérard Grisey (1946 – 1998) dat de muziek die hij in de toekomst wilde schrijven ‘bovenal natuurlijk’ moest blijven. Enkele jaren later stond hij aan de basis van een nieuwe muzikale stroming, het spectralisme.

 

De werkwijze van Grisey en andere vertegenwoordigers van het spectralisme bestond erin het microscopische, interne wervelen van de akoestische klanken te vertalen naar muzikale structuren. Hoe complex deze werkwijze ook mag lijken, de luisteraar hoeft er niets van te merken.

 In het magistrale Vortex Temporum (1996), word je meteen meegezogen door dynamische wervelwinden van klanken. Een fragmentje van het openingsarpeggio uit Ravels Daphnis et Chloé komt terecht in de maalstroom van de tijd.

 

Het Collectief speelt naast dit meesterwerk van Grisey het schitterende Fluxus-static friction (2012) van de Gentse componist Fréderic D’Haene (1961). Uitgangspunt voor het werk vormde de hedendaagse realiteit van paradoxale waardesystemen en de co-existentie ervan.

 

Uitvoerders

Robin Engelen, muzikale leiding

Toon Fret, fluit

Julien Hervé, klarinet

Wibert Aerts, viool

Vincent Hepp, altviool

Martijn Vink, cello

Thomas Dieltjens, piano

Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring