Nationaal Orkest van België & Liebrecht Vanbeckevoort

Rach III
vr 18
mei

Programma

Sergei Rachmaninov | pianoconcerto nr. 3 in d, opus 30

Witold Lutoslawski | Symfonie nr. 4

György Ligeti | Roemeens concerto

Rachmaninovs derde pianoconcert wordt beschouwd als een van de moeilijkste werken uit de gehele pianoliteratuur. Zo moeilijk dat Józef Hofmann, aan wie Rachmaninov het werk opdroeg, het werk nooit uitvoerde onder het mom van dat "het niets voor hem was".

de Rach 3: onvergetelijke melodieën in een ijzersterke constructie

Vandaag geniet het werk een legendarische status, maar het ontstond in de tijd waarin Rachmaninov als conservatief werd afgedaan terwijl radicale componisten de grenzen verlegden. De immense populariteit is er maar later gekomen toen bleek dat Rachmaninov in dit concerto onvergetelijke melodieën in een sterke constructie had weten te vatten.

 

De Pool Lutoslawski componeerde 2 jaar voor zijn dood zijn laatste symfonie. Een kleurrijke behandeling met een teruggrijpen naar duidelijke melodische invalshoeken, reveleren een milde Lutoslawski. Na zijn studie heeft de in Roemenië geboren Ligeti een jaar Roemeense volksmuziek bestudeerd. Dit vitale concerto draagt daar alle sporen van.

Uitvoerders

Nationaal Orkest van België

George Pehlivanian, muzikale leiding

Liebrecht Vanbeckevoort, piano

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.