VanThorhout

Not Standing / Alexander Vantournhout
voorstelling voor 12+
vr 26 augustus - zo 28 augustus

Programma

De nieuwe solo van Alexander Vantournhout (in preview)
VanThorhout vormt een energieke en precieze dissectie van mannelijke kracht en de culturele beeldvorming errond.

Of het nu om oude goden, antieke helden, soldaten of sporters gaat, de verheerlijking van mannelijke kracht neigde doorheen de geschiedenis vaak naar een viering van oorlog, agressie en geweld. Thor, naar wie de titel verwijst, is er een van de bekendste verpersoonlijkingen van. Hij kan een donderstorm ontketenen en leeft tot op de dag van vandaag voort als een van de superhelden in de Marvel-strips en -films, steevast afgebeeld met zijn Mjölnir, een hamer met veel te korte steel. Hoe kunnen we in een tijd waar stereotiepe vormen van mannelijkheid sterk in vraag worden gesteld, nieuwe manbeelden genereren?

In VanThorhout betreedt Alexander het podium als Thor, en gaat o.a. aan de slag met zijn eigen Mjölnir. Zoals steeds bij het werk van Alexander wordt de relatie tussen object en performer al snel ambigu. Wanneer verlies je de kracht om deze zware hamer te manipuleren en wanneer neemt de hamer het over en wordt hij oncontroleerbaar? Wat als al deze beelden van macht uiteenvallen?

VanThorhout is een nieuwe solo van Alexander Vantournhout. Na een aantal groepsvoorstellingen staat hij nu opnieuw alleen op scène.

Uitvoerders

Choreografie en uitvoering: Alexander Vantournhout - artistiek assistent: Emmi Väisänen dramaturgie: Rudi Laermans & Sébastien Henderickx - outside eye: Esse Vanderbruggen, Charlotte Cétaire - prop design: Tom De With & Willy Cauwelier - podium: Willy Cauwelier - lichtontwerp: Bert Van Dijck - concept gebaseerd op originele notes van: Rinus Samyn -

thanks to: Bojana Cvejić, Ben Mcewen & Simon Janson - company manager: Esther Maas - technische productie: Rinus Samyn - productie manager: Barbara Falter & Aïda Gabriëls - spreiding: Frans Brood Productions - productie: not standing - co-productie: Kunstencentrum VIERNULVIER, Le CENTQUATRE (Parijs), Les Subsistances – SUBS (Lyon), Les 2 Pôles Nationaux des Arts du Cirque normands — La Brèche (Cherbourg) & le Cirque-Théâtre d'Elbeuf, 3 bis f - centre d'arts contemporains (Aix-en-Provence) - met de steun van la Fondation d’entreprise Hermès in het kader van het New Settings-programma en de Vlaamse overheid.

Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent, artiste associé van le CENTQUATRE Parijs en Cirque-théâtre Elbeuf en cultureel ambassadeur van de stad Roeselare. Alexander Vantournhout wordt gesteund door Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.

co-presentatie VIERNULVIER en laGeste (les ballets C de la B + kabinet k).

Bijloke Wonderland is een initiatief van LOD muziektheater, Muziekcentrum De Bijloke, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) en STAM, met de steun van Kunstencentrum VIERNULVIER.