Listen to This: muzikale ontmoetingsreis

een vlucht over de Middellandse Zee
voor scholen - SO1 & SO2
vr 18 november 11:00 - 12:00
Kraakhuis
In Listen to This krijg je een verrassende inkijk in het leven, het werk en de ziel van de muzikanten. Aan de hand van hun muziek ontdek je de context en geschiedenis waarin het concert ontstaat. Met prangende vragen aan de musici en geschiedkundige weetjes wordt het concert aan elkaar gepraat.

Al meer dan drieduizend jaar is de Middellandse Zee een van de centra van de menselijke beschaving – en nog altijd bepalen vluchtelingenstromen over die zee het nieuws en de Europese agenda. De Middellandse Zee zoals we die nu kennen, werd vormgegeven door de Feniciërs, de Grieken, Etrusken en Romeinen in de oudheid later door de vloten van de Hollanders, Engelsen en Russen. Pas vanaf 1850 werd ze belangrijk voor de wereldhandel.

Sinds de 20e eeuw is het massatoerisme een belangrijke factor geworden. De beelden van vluchtelingen die aanspoelen op een strand vol toeristen behoren tot de meest surrealistische die bestaan. Al altijd hebben vluchtelingen de Middellandse Zee overgestoken, maar in de 21e eeuw zorgt het voor schrijnende taferelen en voor een zee die eens te meer verwordt tot massagraf.

Voor de muzikanten Friederike Heumann, Nihan Devecioglu en Xavier Dìaz-Latorre staat de Middellandse Zee symbool voor de zee der herinneringen, een nostalgische zee. Het is een zee waarvan ook de muzikale geschiedenis erg bont is. In het concert waarin deze geschiedenis centraal staat, hoor je de westerse kunstmuziek uit de 17e eeuw naast Griekse, Portugese, Armeense en geïmproviseerde muziek. Van een wiegelied van Sefardische joden uit Smyrna over een virtuoos passamezzo van Diego Ortiz tot de bekende fadomelodie ‘Amor de mel, amor de fel’. Kom en ontdek samen met ons deze uitzonderlijke muzikanten en hun aanstekelijke enthousiasme.

Uitvoerders

Nihan Devecioglu, zang
Friederike Heumann, viola da gamba & lirone
Xavier Díaz-Latorre, theorbe & barokgitaar