Listen to This: muzikale ontmoetingsreis

Een vlucht over de Middellandse Zee
voor scholen - SO1 & SO2
vr 18 november 11:00 - 12:00
Kraakhuis
Voorbij

In ‘Listen to This’ krijg je een verrassende inkijk in het leven, het werk en de ziel van muzikanten. Gastvrouw Farnoosh Khodadadeh onderzoekt het persoonlijke verhaal achter dit concert en de bredere geschiedenis waarin het past.

Voor de muzikanten Friederike Heumann, Nihan Devecioglu en Xavier Díaz-Latorre staat de Middellandse Zee symbool voor een zee der herinneringen. In 2019 bevestigen ze dit met de cd ‘Nostalgia – The Sea of Memories’. Het trio presenteert tijdens het schoolconcert de cd aan een jong publiek.

Al meer dan drieduizend jaar is de Middellandse Zee een van de centra van de menselijke beschaving. Vandaag bepalen vluchtelingenstromen over diezelfde zee het nieuws en de Europese agenda; de beelden van vluchtelingen die aanspoelen op een strand vol toeristen behoren tot de meest surrealistische die bestaan. Geïnspireerd door meer dan drieduizend jaar geschiedenis van de Middellandse Zee, nemen de muzikanten je mee op een muzikale ontmoetingsreis langs de bonte historiek. Je hoort westerse kunstmuziek uit de 17e eeuw naast Griekse, Portugese, Armeense en geïmproviseerde muziek. Van een wiegelied van Sefardische joden uit Smyrna tot een virtuoos passamezzo van Diego Ortiz.

Dit project tast naar de muzikale ziel en muziekkeuzes van de artiesten. Farnoosh Khodadadeh (foto)  vervat hun persoonlijke verhaal in teksten. Aan de hand van prangende vragen, interviews en verdieping in woord en muziek, onderzoekt Farnoosh de emotionele drijfveer van de musici. Hun prachtige verhalen hoor je tijdens het concert. Farnoosh is een oorlogskind. Ze werd geboren in 1980 in Iran waar op dat moment oorlog woedde; Farnoosh heeft deze oorlog tijdens haar eerste levensjaren intens gevoeld. Ze is ook toegewijd verpleegkundige op intensieve zorgen in UZ Gent en muzikante en storyteller. Farnoosh is een intense Iraanse ziel die de liefde volgde naar België toen ze 24 jaar oud was en Gent tot haar nieuwe thuis maakte. Haar levensverhaal laat niemand onberoerd: van de gruwel van de oorlog die ze als kind meemaakte, tot de helende kracht van liefde en muziek. Ze deelde het op verschillende podia. Met haar krachtige pen en brede blik is ze de ideale spil tussen de muzikanten, hun leefwereld en de grenzeloze muziek.

Dit concert belooft hoop op een toekomst vol grenzeloze ontmoetingen tussen noord, oost, zuid en west.

Noot: Bij dit concert volgt een voorbereidende lesfiche. Na het concert reflecteren we met het publiek over hun bevindingen.

Uitvoerders

Nihan Devecioglu, zang
Friederike Heumann, viola da gamba & lirone
Xavier Díaz-Latorre, theorbe & barokgitaar

Farnoosh Khodadadeh, gastvrouw