Mini-Passie: projectweek muziek & filosofie

met Musica, Impulscentrum
GEANNULEERD
ma 20 maart 09:00 - vr 24 maart 17:00
Muziekcentrum De Bijloke
geannuleerd

Deze projectweek vertrekt van de traditie van het passieverhaal. Leerlingen van het secundair onderwijs geven een hedendaagse vertaling van een historisch meesterwerk, gebaseerd op hun eigen levenservaringen.

Pasen, dat is passietijd. Muziekcentrum De Bijloke programmeert traditiegetrouw enkele concerten rond het thema lijden, rouwen en de dood. Het sleutelwerk dit seizoen is ‘Membra Jesu Nostri’ van Dietrich Buxtehude. Dit meesterwerk van een topcomponist wordt door de sterrencast van ensemble Il Gardellino vertolkt. 

Muziekcentrum De Bijloke en Musica sluiten aan met een projectweek rond het werk en het thema. Onder begeleiding van twee docenten gaat jouw klas aan de slag om een eigen 'mini-passie' te creëren, vanuit hun eigen levenservaringen. Samen met een muziekfilosoof en muzikant filosoferen de leerlingen over hun eigen leven en maken ze de hele week klankopnames die de eigen kleine pijn en lijden uitdrukken. De klas gaat in gesprek met elkaar en ook met muzikanten, solisten en dirigent. Zo raken ze geïnspireerd om in het verhaal te duiken achter het passieconcert, de muziek te ontdekken en de tekst te analyseren. 

Tijdens de workshop worden deze kleine geluiden vergroot en opgeblazen tot de monumentale proporties van het originele werk. De klas maakt kennis met de zangers en muzikanten van Collegium Vocale tijdens een open repetitie en een aantal speeddates. De projectweek mondt uit in een besloten performance in een opnamestudio in Gent. 

Praktisch

  • maandag 20 maart 2023 t.e.m. vrijdag 24 maart 2023
  • meegaand met schooluren
  • Kostprijs: 50 EUR leerling
  • Voor één klasgroep SO5 & SO6, alle type secundair onderwijs

Uitvoerders

coproductie Musica, Impulscentrum en Muziekcentrum De Bijloke