Voorwaarts Maart / En Avant Mars

met o.a. BINKBEATS, Bl!indman, Nemø Ensemble ...
wo 7
maart
  • wo 7 mrt
    18:30
    Alle zalen
    Geweest

Programma

18:30 IMPACT
18:50 AFTER
19:20 IMPACT
19:40 2033
20:20 IMPACT
20:40 BINKBEATS
21:40 MOIRA

Na stil te hebben gestaan bij de veelbesproken Generation Now (#EAM2016) en kritisch te reflecteren over het verleden (<<EAM2017), denkt Headliner deze keer vooruit (>>EAM2018). Hoe ziet de toekomst eruit: van de mensheid, van de technologie en van alles wat daar nog op volgt. Maar vooral: hoe klinkt die?

 

Vier radicaal van elkaar verschillende jonge projecten worden doorheen de avond in korte blitsperformances van 10 minuten voorgesteld.

BINKBEATS

Asolute topnaam van de avond is BINKBEATS. Hij verscheen een paar jaar geleden plots op het internationale toneel met zijn Beats Unraveled-serie. In die reeks youtubefilmpjes nam muzikaal genie Frank Wienk (NL) nummers van muzikanten als Flying Lotus, SBTRKT, Aphex Twin en J Dilla onder handen en vertaalde hij ze in akoestische, tastbare landschappen.

Door middel van een heel arsenaal aan instrumenten, huishoudtoestellen, loopstations en kleine percussie gaf Binkbeats tracks die oorspronkelijk elektronisch ontstonden een warm en tastbaar gezicht. Daar waar het publiek Beats Unraveled als een project op zich zag, was het voor Binkbeats slechts een begin. Eind september kwam met In Dust / In Us de eerste single uit die Binkbeats volledig zelf schreef. In Dust / In Us is de voorloper van een reeks EP’s die Binkbeats in de loop van 2017 en 2018 op de wereld zal loslaten. Live doet Frank nog steeds alles helemaal zelf, Binkbeats zien spelen is dan ook een ongelofelijk belevenis. Na passages in Antwerpen (De Roma) en Brussel (AB) staat hij nu voor het eerst in Gent op een podium.

 

IMPACT

Vier radicaal van elkaar verschillende jonge projecten worden doorheen de avond in korte blitsperformances van 10 minuten voorgesteld. Hedendaags pianiste Gabi Sultana onderzoekt met synth-wizzard en techno-DJ Koen Tryssesoone de modulaire wereld. Samen doen ze een poging om een contemplatie over het tijdsconcept in een performance te transformeren. Door de combinatie boventoonzang en contrabas schept jazz-bassist Nils Vermeulen een bevreemdende maar tegelijk natuurlijke atmosfeer. 'Indien aan voorwaarden voldaan is, verandert de sequens’, aldus de technologische wereld die cellist Vincent Werbrouck oproept. Zowel live cello in combinatie met onvoorspelbare electronica als vooraf opgenomen materiaal bepalen mee deze performance. Tot slot brengt wiskundige electronicus Valery Vermeulen met zijn Mikromedas een interactief muzikaal parcours waarin composities worden uitgewerkt die op vernieuwende manier gebruik maken van data die o.a. afkomstig zijn uit het zonnestelsel.

 

AFTER

Dit concert is een schoolvoorbeeld van waar Voorwaarts Maart/En Avant Mars voor staat. Een jong, dynamisch ensemble (Nemø) wordt gelinkt aan drie avontuurlijke componisten (Pete Harden, Karel Stulens, Michiel De Naegel), een instrumentenbouwer (Tim Duerinck) en een scenografe (Leontien Allemeersch) om samen een immersieve concertervaring te creëren rond een post-apocalyptische toekomstbeeld.

 

BINKBEATS is een soort futuristische one-man band
Ancienne Belgique

2033

Gebaseerd op The Future Library, een gelijkaardig project binnen de literatuur, werden componisten Frank Nuyts en Aart Strootman gevraagd om een nieuw strijkkwartet te schrijven dat pas binnen 15 jaar voor het eerst zal worden uitgevoerd. Op het festival gaan de componisten in gesprek met de muzikanten over hoe dit idee hun werk heeft beïnvloed. Brusselse kunstenaar Bert Jacobs maakte voor de gelegenheid een tijdscapsule, waarin de partituren voor de komende 15 jaar veilig in worden opgeborgen

 

MOIRA

Headliner greep hun derde en laatste editie van het festival aan om na te denken over hun eigen toekomst op het podium. Voor de foyervoorstelling MOIRA werkten ze samen met 3 energieke dansers van het jonge Groningse performancegezelschap Teddy’s Last Ride en choreograaf/regisseur Sjoerd Vreugdenhil. Samen creëerden ze een ervaringstheater met dans en live muziek over het lot en de onontkoombaarheid ervan.

Privacy en Cookies

Deze website gebruikt cookies. U kan dit uitschakelen in uw browser, maar bepaalde delen van de website zullen niet langer werken. Muziekcentrum De Bijloke verwerkt en gebruikt persoonsgegevens bij ticketaankopen.

Alle info in onze privacyverklaring