vr 18 juni 20:00 - 22:30
Film op groot scherm in de Concertzaal

Van Eyck Diagrams

Concertfilm GRAINDELAVOIX
18 juni
20:00 - 22:30

Programma

Van Eyck Diagrams
The Legacy Of Gerard Van den Acker, art historian

Written, directed and edited by Björn Schmelzer

met: Alain Franco, Andrew Hallock, Albert Riera, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Marlies De Munck, Bert Timmermans, Timothy Foubert, Paul Robbrecht, Babucarr Joof, Jana De Lange, Lisa Roelands, Sophie Hellemans, Peter Malfliet, Dauwe Bogaerts, Cas Ezzy, Sasha Lima, Manuel Mota, David Maranha, Margarida Garcia & Björn Schmelzer

Felipe Pipi, fotografie
Olivier Blanc, Anton Vodenitcharov & Alex Fostier, klank
Margarida Garcia, co-director
Willem Van Vooren & Katrijn Degans, productie
Björn Schmelzer, regie, script & montage

In coproductie met Muziekcentrum De Bijloke en KunstFestSpiele Herrenhausen in het kader van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here'.
Met steun van de Stad Gent.

Polyfonieportret, kunsthistorische documentaire, filosofische film noir of Vlaamse covid comedy?

Met nagesprek in het Café

Naar aanleiding van het Van Eyck jaar creëerden Björn Schmelzer en ensemble GRAINDELAVOIX 'Van Eyck Diagrams', een muziektheatervoorstelling met polyfonie als eresaluut aan het leven en werk van hun trouwe vriend Gerard Van den Acker, wiens vroegtijdige dood een abrupt einde maakte aan een beloftevol en opzienbarend Van Eyck-onderzoek. 

Maar, wat begon als een muziektheatervoorstelling kreeg door de coronacrisis een uitzonderlijke wending. 'Van Eyck Diagrams' kreeg door de uit de hand lopende pandemie een nieuwe adem als langspeelfilm. Deze buitengewone en fascinerende film is niet alleen een hommage aan het universum van Van Eyck en een hulde aan zijn visionaire interpreet. Het is ook een bijwijlen dolkomische en hilarische evocatie van de strijd die kunstenaars moeten leveren om gehoord, gezien en begrepen te willen worden.

Polyfonieportret, kunsthistorische documentaire, filosofische film noir of gewoon Vlaamse covid comedy? 'Van Eyck Diagrams' is allemaal dat en veel meer.

Met nagesprek in het Café door Björn Schmelzer en  Marlies De Munck