Symfonieorkest Vlaanderen

Adagio for Strings
za 10
februari

Programma

S. Barber | Adagio for Strings

E. Elgar | Serenade for Strings

Joris Blanckaert | Moments Before. Creatie

Arvo Pärt | Tabula Rasa

Februari brengt een bijzonder concert met composities als stapstenen in een overkoepelende verhaallijn uitgedacht door componist Joris Blanckaert. De jonge Vlaming selecteerde drie monumenten uit het strijkersrepertoire en verweeft deze met nieuw werk van eigen hand.

het moment vóór de ramp, als de kaarten zijn geschud, maar nog niet gedeeld.

Onderdeel van:
Oorlog & revolutie

Voor Blanckaert draagt elke vorm van schoonheid ook een kiem van lelijkheid in zich. Elk vredevol moment kan de voorbode zijn van oorlog. Voortekenen van naderend onheil willen of kunnen we veelal niet zien. En zo vindt op één nacht de Rwandese genocide plaats, start de Eerste Wereldoorlog door één moord in een uithoek van Europa of slaat de belofte van een mooie dag in Fukushima om in catastrofe.

Deze muziekvoorstelling gaat terug naar het moment voor de ramp, het moment waarop de kaarten reeds zijn geschud maar nog niet gedeeld. Het is de stilte voor de storm.

 

Het naïeve optimisme in de warme werken van Barber en Elgar maken plaats voor bewustwording bij Blanckaert en uiteindelijk uitgepuurde berusting bij Pärt. Dirigent Karel Deseure is uw gids in een brandend actuele en beklijvende voorstelling.

Uitvoerders

Symfonieorkest Vlaanderen

Karel Deseure, muzikale leiding

Wibert Aerts en Kristien Roels, viool

Symfonieorkest Vlaanderen is in residentie in Muziekcentrum De Bijloke

Dit concert maakt deel uit van de campagne 'Gent 2014-18, strijd mee voor vrede'