wo 21 oktober 20:00 - 21:30
Lezing en debat

Dark Van Eyck

The Legacy of Gerard Van den Acker
21 oktober
20:00 - 21:30

Programma

Lancering darkvaneyck.com

Lezingen
Van Eyck through a Scanner Darkly: Seeing Bugs and Fighting Scanners
The Aberrant Bestiary of Jan Van Eyck
History of the Eye: The Gaze of Van Eyck’s Self-Portrait
Gratis mits reservatie

Wie dacht dat alles gezegd was over de schilderkunst van Jan Van Eyck, heeft darkvaneyck.com nog niet ontdekt. Deze nieuwe website ontsluit de nalatenschap van de excentrieke, weinig bekende kunstspecialist Gerard Van den Acker en biedt een totaal nieuwe, alternatieve kijk op Van Eyck. ‘Als er iemand cruciaal is geweest voor mijn visie op oude kunst dan is het wel Gerard Van den Acker geweest’, geeft Björn Schmelzer van GRAINDELAVOIX toe. ‘Al lang broedden we op een plan om het versnipperde Van Eyck-onderzoek van Gerard te verzamelen, te reconstrueren en voor een groot publiek beschikbaar te maken.

De moeilijke laatste jaren en het heengaan van Gerard in 2018 zorgden voor uitstel, maar nu is het er eindelijk van gekomen. Van Eyck wordt te veel en te vaak als canonieke schilder voorgesteld. Van den Acker presenteert hem als een onmogelijke en ambigue kunstenaar die we vandaag eerder 'queer' zouden noemen: een artistiek genie die kunstwerken als visuele denkmachines ontwerpt, haaks op de normen van zijn tijd en daardoor universeel.’

Op 21 oktober wordt in het Café van De Bijloke de nalatenschap van ‘ontbindingshistoricus' of ‘ruïnespecialist' Van den Acker aan het grote publiek voorgesteld via de lancering van de website darkvaneyck.com. Een aantal internationale sprekers lichten het webplatform toe. Artistiek coördinator Tom Janssens gaat daarna in gesprek met Björn Schmelzer over Gerard Van den Acker en diens fascinerende, ongewone benadering van het werk van Jan Van Eyck. Dit programma vormt een prequel op de voorstelling VAN EYCK DIAGRAMS van GRAINDELAVOIX op 18 en 19 december in De Bijloke.