Kurt Van der Elst
wo 5 augustus - vr 21 augustus
Bijloke wonderland

Leviathan

LOD / Josse De Pauw & Kris Defoort
5 augustus
-
21 augustus

Hoe kan het onbegrijpelijke worden begrepen? Waar kan de waarheid worden gevonden? Een zware storm jaagt vanuit de zee over het land. De mensheid, ontredderd, ondergaat het geweld en dwaalt doelloos door de duinen. Op het strand, omspoeld door kolkend water, ligt de Leviathan, het monster. Hij wordt als een teken gezien, als iets dat moet worden begrepen. Pas dan zal de zee tot rust komen, zal de storm gaan liggen, kan iedereen zijn eigen weg weer gaan…

De Leviathan (Hebreeuws: לִוְיָתָן, liwjatan, "de kronkelende") is een zeemonster, stammend uit de oertijd, dat wordt genoemd in de Hebreeuwse Bijbel. Het dier was al bekend in de Fenicische mythologie van het oude Kanaän onder de benaming Lotan of Lothan, als een slang. In zijn kortverhaal 'Leviathan' (1991) laat de Nederlandse schrijver P.F. Thomése het monster stranden in het 16e-eeuwse Noordwijk aan Zee, tot ontzetting van de bewoners van het vissersdorp.

Josse De Pauw brengt het verhaal van Thomése op de planken. In samenspraak met Kris Defoort aan de piano. En in een nieuwe geluidsomgeving van Céline Bernard, waarin de tekst van De Pauw en de composities, improvisaties en opgenomen orkestraal werk van Defoort kunnen groeien en gedijen. Drie mensen op een podium brengen ieder met eigen kunst en kunde een luisterspel tot leven.

een luisterspel dat tot leven komt

Uitvoerders

Concept, bewerking tekst & spel: Josse De Pauw
Compositie, improvisatie & uitvoering: Kris Defoort
Artiste bruiteuse: Céline Bernard
Tekst: P.F. Thomése
Techniek: Brecht Beuselinck
Productieleiding: Kristel Deweerdt
Productie: LOD muziektheater
Met de steun van: de tax shelter-maatregel van de Belgische Federale Overheid
Tax shelter-partner: Flanders Tax Shelter

in het kader van Bijloke Wonderland, een initiatief van LOD muziektheater & Muziekcentrum De Bijloke