di 1 september 20:00 - 21:00
Bijloke wonderland

Tuur Florizoone / 'Le Ravage d'Ali Baba'

Double bill i.s.m. Jazzlab
1 september
20:00 - 21:00
  • 1 september
    20:00 - 21:00
    Binnentuin Bijlokesite
    uitverkocht

Tuur Florizoone is in geen tijd uitgegroeid tot een van de meest geliefde muzikanten van het land. Jazz, folk, klassiek en filmmuziek smelt de accordeonist samen tot een warme, pakkende combinatie van speelsheid en gevoel. Florizoones muziek voor ‘Aanrijding in Moscou’ betekende zijn doorbraak, maar zijn werk met Eric Vloeimans, Claron McFadden en Philip Catherine spreekt minstens evenveel tot de verbeelding. Op Bijloke Wonderland presenteert hij zijn eerste solo-cd. Verwacht een intimistisch concert met ogenschijnlijk eenvoudige melodieën vol diepere lagen en een onweerstaanbare podiumprésence. 


‘Le Ravage d’Ali Baba’ van De Koffie van Morgen oogstte lovende recensies in Humo, De Standaard en Trouw en omschrijvingen als ‘het belangrijkste album dat ons land dit jaar voortbracht’. En dat voor een even sociaal als artistiek project dat verhalen en impressies uit vluchtelingenkampen verwerkt in een creatieve, uitdagende voorstelling met muziek, woord en beeld. Simon Plancke (drums, electronica), Jozef Dumoulin (toetsen, electronica) en Els Viaene (geluidskunst) brengen prikkelende stijlen - improvisatie, electronica en filmische muziek - samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelen het aan een sterk maatschappelijk engagement. Geen klassiek concert, maar een onderdompeling in een intrigerende performance die het publiek meesleept én vrijheid biedt. 

De voorstelling is een uitloper van een cd en boek die eind vorig jaar verschenen bij WERF. Voor de muziek stuurde Simon Plancke muzikanten van SCHNTZL, An Pierlé Quartet en Nordmann naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke, waar ze gesprekken opnamen met mensen op de vlucht. Het boek bevat teksten van negen geëngageerde auteurs die ook meegingen, onder wie Anne Provoost, Dalilla Hermans en Rachida Lamrabet. Daarnaast bevat het boek beelden van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen. De concerten worden aangevuld met nieuw beeldmateriaal van filmmaakster Lisa Tahon.

Om maar te zeggen: ‘Le Ravage d’Ali Baba’ wordt hoe dan ook een niet te missen ervaring

Uitvoerders

Tuur Florizoone

Le Ravage d'Ali Baba
Simon Plancke, drums, electronica
Elias Devoldere, drums, electronica
Hendrik Lasure, keyboards
Thijs Troch, keyboards, samples

in het kader van Bijloke Wonderland, een initiatief van LOD muziektheater & Muziekcentrum De Bijloke