vr 18 december - za 19 december
GEANNULEERD

Van Eyck Diagrams

GRAINDELAVOIX
18 december
-
19 december

Programma

Van Eyck Diagrams
Een chantefable
Dubbelgangers, onzegbare liefde, onhoorbare klank: zo vatte de raadselachtige kunsthistoricus Gerard Van den Acker zijn visionair onderzoek over Jan van Eyck samen. Björn Schmelzer en ensemble GRAINDELAVOIX delven naar het leven en werk van hun trouwe vriend Van den Acker, wiens vroegtijdige dood een abrupt einde maakte aan een beloftevol en opzienbarend Van Eyck-onderzoek. Muziektheater met een mysterieuze missie.
Van Eyck Diagrams is een muziektheatrale séance en een eresaluut aan een frenetiek genie, maar ook een re-enactment van diens onvoltooide levenswerk. In aanwezigheid van het publiek wordt het ondoordringbare Van Eyck-archief van Gerard Van den Acker ontsloten: zijn eindeloze reeks plannen en schetsen, de obsessieve commentaren van de kleinste en vaagste details, Van Eycks iconoclastische bezegeling van het begin en het einde van de kunst. De nachtelijke gesprekken, de zovele zwijgzame maar niet minder muzikale uren in de studeerkamer van deze unieke kunsthistoricus worden herbeleefd tot aan het rampzalige einde: Van den Ackers wanhopige bezoek aan het graf van Hubert van Eyck in Gent. Niet in beelden, maar in een parallelle, muzikale wereld kan het universum van Van Eyck volgens Van den Acker worden herschapen.

Uitvoerders

GRAINDELAVOIX
Andrew Hallock, Albert Riera, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Margarida Garcia & Björn Schmelzer, zangers/performers
Margarida Garcia, dramaturgie & scenografie
Lee Patterson, live electronics
Koen Broos, licht
Alex Fostier, geluid
Bert Timmermans, beeld
Björn Schmelzer, concept & muzikale leiding

Van Eyck Diagrams is een coproductie van GRAINDELAVOIX, Muziekcentrum De Bijloke en KunstFestSpiele Herrenhausen in het kader van het themajaar OMG! Van Eyck was here. Met steun van de Stad Gent.