zo 11 oktober 15:00 - 16:30

Egmont

Jan Decleir & Peter Van den Begin
11 oktober
15:00 - 16:30
  • 11 oktober
    15:00 - 16:30
    Concertzaal
    Verkoopdatum onbekend
Ze wandelt aan de arm van Egmont onder de gaanderijen, over de paden, onder de bomen. Heldere druppeltjes zweet parelen op Margaretha’s voorhoofd. 'Lamoraal, ik zie geen uitweg meer. Wat kan ik in Godsnaam nog doen?'
Jan Decleir en Peter Van den Begin spelen muziektheater naar Goethe, I Solisti en het Vlaams Radio Koor maken het lijstje grote namen af. Of toch nog één? Dit wordt een avond puur genieten voor de ware Beethoven-fan. 450 jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De Lage Landen daverden op hun grondvesten, koppen rolden onder het repressieve bewind van Filips II. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Sinds zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele generaties: Goethe maakte er een toneelstuk over, Beethoven schreef daar op zijn beurt muziek bij. Theatergezelschap Het Banket verdiepte zich in Goethes theatertekst en historische documenten, I Solisti in Beethoven en een nieuwe compositie van Alain Craens. Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva. Een verrassende nieuwe ‘Egmont’, die een kritisch licht werpt op onze eigen tijd. Niet te missen. QUOTE: Ze wandelt aan de arm van Egmont onder de gaanderijen, over de paden, onder de bomen. Heldere druppeltjes zweet parelen op Margaretha’s voorhoofd. Lamoraal, ik zie geen uitweg meer. Wat kan ik in Godsnaam nog doen?

Uitvoerders

Het Banket
Jan Decleir & Peter Van den Begin, spel
Tristan Versteven & Brechtje Louwaard, tekst & regie

Vlaams Radiokoor
I SOLISTI
Francis Pollet, muzikale leiding

Een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in coproductie met FESTIVAL VAN VLAANDEREN MECHELEN, met dank aan Cultuurcentrum Mechelen.