za 23 mei om 20:00 - 21:30
Filmconcert

Die Stadt ohne Juden

Phace
23 mei
20:00 - 21:30
  • za 23 mei
    20:00 - 21:30
    Concertzaal

Programma

Die Stadt ohne Juden
Hans Karl Breslauer, regie (1924)
Olga Neuwirth, muziek (2017)

Die Stadt ohne Juden geldt als een visionair meesterwerk uit de tussenoorlogse Oostenrijkse cinema. Deze verloren gewaande stille film uit 1924 werd vier jaar geleden opgevist op een Parijse vlooienmarkt en in volle glorie digitaal gerestaureerd.

 

Die Stadt ohne Juden, gebaseerd op een bittere satire van de Joodse journalist Hugo Bettauer, vertelt het verhaal van een maatschappij op zoek naar zondebokken. 'De mensheid', zo verkondigt de kanselier in de film, 'vraagt het vertrek van alle Joden.'

Met onthutsende precisie voorspelt Die Stadt ohne Juden niet enkel de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog, maar legt het ook grote, actuele vragen bloot over vrijheid, tolerantie, democratie en mensenrechten.

Precies de reden waarom de Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth dit hallucinante tijdsdocument van een nieuwe, prangende soundtrack voorzag. Een uniek filmconcert voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden.

 

een hallucinant tijdsdocument

 

Antisemitisme zit in het DNA van de Oostenrijker. Misschien sloeg het een generatie over, maar nu is het terug, samen met haat jegens vreemdelingen.

Olga Neuwirth

Uitvoerders

Phace
Nacho de Paz, dirigent
Walter Seebacher, klarinet
Michael Krenn, saxofoon
Spiros Laskaridis, trompet
Stefan Obmann, trombone
Tom Pauwels, elektrische gitaar
Petra Ackermann, viool
Roland Schueler, cello
Mathilde Hoursiangou, keyboard
Berndt Thurner, percussie
Alfred Reiter, geluid

Deze productie kwam tot stand in opdracht van Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Ensemble Intercontemporain, Sinfonieorchester Basel en ZDF/ARTE. Phace wordt ondersteund door SKE-Fonds (Austro Mechana), het Departement Kunsten van het Bundeskanzleramt Oostenrijk, de Stad Wenen en het Oostenrijkse Cultuurforum Brussel.