wo 4 maart om 20:00 - 21:30

Muzikale reis naar Karakorum

La Camera delle Lacrime
4 maart
20:00 - 21:30
  • wo 4 maart
    20:00 - 21:30
    Kraakhuis

Programma

Christelijke, Islamitische en Euraziatische muziek uit de 13e eeuw

Aardrijkskunde en geschiedenis geen quizvakken? Nochtans moesten ook wij even googelen om op te zoeken waar Karakorum weeral lag...

 

Deze hoofdstad van het Mongoolse Rijk trok in zijn hoogdagen tal van schrijvers, intellectuelen, avonturiers en geestelijken. Zoals de Vlaamse minderbroeder Willem van Rubroek, die in de dertiende eeuw de halve wereld rondreisde om er op audiëntie bij de grote Möngke Khan een theologisch controversieel discours op te zetten. In zijn wonderlijke reisverhaal omschrijft Willem Karakorum als een utopia waar diverse religies in wederzijds respect naast elkaar leven.

Het Franse ensemble La Camera delle Lacrime voorziet zijn reisimpressies van een pakkende scenografie en een middeleeuwse soundtrack met muziek uit diverse religieuze tradities.

 

Een middeleeuwse soundtrack uit diverse religieuze tradities

 

Over de wijze staat er in de Bijbel geschreven: "Landen van vreemde volkeren bereist hij, goed en kwaad zal hij ervaren in all dingen." Deze taak heb ik op mij genomen: ik hoop dat ik dit gedaan heb als een wijze en niet als een dwaas!

Willem van Rubroek

Uitvoerders

La Camera delle Lacrime
Bruno Bonhoure, zang & muzikale leiding
Khaï-dong Luong, concept & scenografie
Mokrane Adlani, zang & viool
Dalaijardal Daansuren, morin khuur
Manon Duchemann, percussie
Yan Li Erhu, zang
Christophe Tellart, fluiten, draailier & cornamuse
Jean Bouther, lich & geluid