Ook dit seizoen slaan Muziekcentrum De Bijloke en Davidsfonds Academie de handen in elkaar voor een sterke inhoudelijke samenwerking in de vorm van twee muziekcursussen In de eerste cursus,gespreid over vier jaar, geeft docent Yves Senden een breed overzicht van stijlperiodes, componisten en hun werk. De tweede cursus handelt over het leven van castraatzangers.

De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen die houdt van klassieke muziek of er nieuwsgierig naar is.

Inschrijven kan per seizoen, zodat later instappen of inschrijven volgens specifieke interesse perfect mogelijk is.

 

Cursus I, deel III: Van Mahler tot Pärt

Laatromantiek met Mahler en Strauss
Eind 19de eeuw bloeit in Duitsland de laatromantiek onder invloed van Mahler en Strauss. De Nationale Scholen uit Noorwegen, Tsjecho-Slowakije en Rusland bieden hieraan tegengewicht. Onder meer Grieg, Tsjaikovski en Dvorák laten in hun composities het muziekerfgoed van hun land heropleven.

Hermetische en toegankelijke muziek uit de 20ste eeuw
Muziek uit de 20ste eeuw vindt men doorgaans moeilijk. Yves Senden verklaart wat componisten ertoe aangezet heeft om zo’n hermetische muziek te schrijven. Tezelfdertijd toont hij aan dat de 20ste eeuw ook tal van toegankelijke en onvoorstelbaar mooie werken bevat.

Yves Senden
Prof. Yves Senden is licentiaat in de klassieke filologie en doctor in de kunsten. Hij behaalde eerste prijzen harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, orgel en kamermuziek, en een diploma Uitvoerend Musicus in Den Haag. Hij doceert aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en is reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.


Praktisch
Telkens op maandag van
14u00 tot 17u00:
Ma 8 en 15 oktober ‘18
Ma 5, 12, 19 & 26 november ‘18
Ma 3 en 10 dec ‘18
Ma 14 en 21 jan ‘19

Plaats: Auditorium Muziekcentrum De Bijloke
Prijs: € 204 – € 194 (met Davidsfonds Cultuurkaart).
Inbegrepen koffie en concerttickets rang 1

Inbegrepen concerten
Vr 02.11.18 - 20u00 - I SOLISTI - Olivier Messiaen
Vr 08.02.19 - 20u00 - Symfonieorkest Vlaanderen & Philippe Thuriot - Debussy, Vermeersch, Boulez, Stravinsky
Za 16.02.19 - 20u00 - Antwerp Symphony Orchestra - Bloch, Stravinsky, Moessorgski/Ravel
Za 01.06.19 - 20u00 - Collegium Vocale Gent & Ictus Ensemble - Philip Glass: Einstein on the Beach
 


Cursus II: Castraten, zangers met witte stem

Het leven van castraatzangers
Napels en Bologna sturen hun zonen uit
Erfenis van de nachtegalen
 

Om hun hoge stem te behouden, werden jongens gecastreerd voordat ze 10 jaar oud waren. Waar kwamen deze castraten vandaan? Hoe vonden zij hun weg naar de barokmuziek en de Italiaanse opera? En waarom oogstten ze daar zo'n enorme bijval? Daan Esch traceert voor u de herkomst, toepassing en effecten van castratie, vanaf de oudheid, over de middeleeuwen tot aan de barok. U volgt het parcours van de castraten via de religieuze muziek naar de wereldse podia in Italië en heel Europa.


Uiteindelijk verdwijnen castraten van het toneel maar niet zonder de klassieke en romantische componisten te beïnvloeden. Ook op de moderne zangtechniek hadden de castraten een impact. Aan de hand van citaten van tijdgenoten, muziekfragmenten, heel wat boeiende achtergrondinformatie en anekdotes doet Daan Esch het fenomeen van de castraten voor u uit de doeken.


Daan Esch

Daan Esch studeerde Letteren, Filosofie, Economie en Zang bij onder meer Evelyn Brunner en Lucienne Van Deyck. Hij werkte voor de Opéra de Lyon, het Symfonieorkest Vlaanderen en de Vlaamse Opera bij de Munt. Hij was ook communicatiemanager bij verschillende multinationals in binnen- en buitenland. Zijn historische roman ‘Stem’ is geïnspireerd door de tragische levens van castraatzangers.


Praktisch
Telkens op maandag van 14u00 tot 16u00
Ma 25 februari
Ma 11 & 18 maart

Plaats: Auditorium Muziekcentrum De Bijloke 
Prijs: € …. - € ….. (met Davidsfonds Cultuurkaart)
inbegrepen koffie en concerttickets rang 1


Inbegrepen concert:
Do 21 mrt - 20u00: Coro e Orchestra Ghislieri 
 

 


Inschrijven & info

Davidsfonds Academie
T 016 310 670
www.davidsfonds.be/academie