Zalen & zaalplannen 2019-20

Tijdens seizoen 2019-20 wordt de Concertzaal van De Bijloke verbouwd. Een groot deel van het seizoen vindt plaats in het Kraakhuis van De Bijloke. Voor de grotere concerten wijken we uit naar verschillende locaties. Op deze pagina vindt u alle details over deze zalen.

 

Concertzaal 2020

Op het einde van seizoen 2019-20 zullen al concerten plaatsvinden in de verbouwde concertzaal (meer details over het project: debijloke.be/verbouwing). Wellicht bent u benieuwd hoe het stoelenplan er gaat uitzien. U vindt het hieronder. U zal zien dat er ook koorbanken voorzien zijn achter het podium. Voor sommige concerten zullen ook deze plaatsen te koop zijn. 

download stoelenplan

 

Het Kraakhuis

Muziekcentrum De Bijloke is een architecturaal hoogstandje, een soort legpuzzel bestaande uit prachtig bewaarde, historische zalen en stukken recente nieuwbouw, daterend van tussen 1251 en 2007. Zie ook deze pagina over het gebouw.

Het Kraakhuis biedt 238 comfortabele genummerde stoelen. De zaal blijft in gebruik tijdens de verbouwing en wordt afgescheiden van de werfzone. Er is een tijdelijke ingang ter hoogte van de artiesteningang van het Muziekcentrum. Deze bestaat uit een balie/avondkassa en een foyer met bar en vestiaire om een service van topniveau te blijven garanderen.

Download zaalplan

O.L.V.-Sint-Pieterskerk

Voor de reeks Oude muziek magistraal trekken we naar een even magistraal decor: de Sint-Pieters- kerk. Deze kerk ligt op een boogscheut van de Bijloke aan het gelijknamige plein. Tegelijk is het één van de meest imposante gebouwen van de stad.

Het prachtige 17de-eeuwse interieur biedt plaats aan 827 genummerde stoelen. We voorzien een groot podium met één zijbeuk en een tribune om goed zicht te garanderen op de achterste rijen. De kerk beschikt over verwarming. Voor sanitair kunnen we terecht in de aanpalende St. Pietersabdij. Er is een deur in de kerk die uitkomt in de abdij.

Download zaalplan

Refter Sint-Baafsabdij

Op site van de oude Sint-Baafsadbij bevindt zich een prachtige historische refter met een binnentuin. De ingang van de zaal bevindt zich aan het aanpalende Coyendanspark, aan de hoek Oostenrijkersstraat/Gandastraat.

Met de wagen? Parkeren kan op de nabijgelegen parking van Station Gent-Dampoort.

Groenzaal

De binnentuin van het Sint-Bavohumaniora aan de Reep is een goedbewaard stadsgeheim. Aan die binnentuin ligt de Groenzaal; een ruime polyvalente zaal met een 700-tal genummerde zitplaatsen en een kleine foyer. In overleg met de school namen we de zaal onder handen om ze geschikt te maken voor symfonische orkesten: een groter podium en enkele akoestische aanpassingen.

De ingang van de zaal is makkelijk te bereiken via een poort naar de binnentuin. Deze ligt vlak naast de moderne ondergrondse parking van de Reep (P2), op de hoek van de Lange Boomgaardstraat en de Seminariestraat.

Download zaalplan

 

Sint-Machariuskerk 

Muziekcentrum De Bijloke organiseert regelmatig concerten in de Sint-Machariuskerk. De ingang van deze kerk ligt in de Prooststraat in de rustige Macharius-Heirniswijk vlakbij Portus Ganda.

De kerk heeft een capaciteit van ca. 450 ongenummerde stoelen (afhankelijk van de podiumopstelling). De akoestiek is bijzonder geschikt voor koren en onversterkte vocale muziek. 

 

Abdijrefter STAM

Onze middagconcerten blijven we op de Bijlokesite aanbieden. Het Kraakhuis zal omwille van het lawaai van de verbouwingswerken over- dag niet bruikbaar zijn, maar we kunnen terecht bij de buren. De middeleeuwse Abdijrefter van het STAM – bekend door zijn opvallende muur- schilderingen – vormt een uitstekend decor en biedt plaats aan 150 concertbezoekers op ongenummerde stoelen. Sfeer verzekerd!

 

Alle locaties op een kaart

Ook in NTGent, de Sint-Baafsabdij en de Turbinezaal van De Centrale zal er een concert plaatsvinden. Hier alle locaties op een kaartje: