Bea laat haar licht schijnen op Julien Libeer & Lorenzo Gatto

Julien Libeer en Lorenzo Gatto: twee klassebakken die op 4 oktober ons Kraakhuis makkelijk vol lieten lopen. Bea Vanelslander deelt graag haar mening en focus met ons, in tekst en beeld.


Van bij de eerste toon liet de violist zich zien als een warmbloedige, passionele zuiderling. De pianist, daarentegen, zat, zoals het een pianist betaamt, kaarsrecht. Deze straalde één en al koelbloedigheid, betrouwbaarheid en discipline uit - à la: iemand moet het doen. Niet moeilijk te raden wie Lorenzo Gatto heet en wie Julien Libeer, die zijn Germaanse familienaam niet laat maskeren met de Franse voornaam Julien.

Met zo'n typecasting als startpunt kan je onderweg natuurlijk nog verrassen. Net als de viool- en pianolijnen van de composities ontmoetten ook de spelers elkaar steeds meer, wisselden hun vuur en passie elkaar af, en versmolten hun persoonlijkheden bijna (we gaan nu ook niet overdrijven) in één gezamenlijk avontuur. Niet toevallig ook dat dit concert startte met Duitse slimmigheid en eindigde met Franse meanders. Maar elk op hun eigen manier waren de drie stukken meeslepend.

Te midden van het modern ingerichte middeleeuwse Kraakhuis deden Gatto & Libeer een heel ander interieur verrijzen. Ik zag deftige salons, met rijke stof beklede muren, steelse blikken en intriges. In al die romantiek werden we wakker gehouden door Beethovens spitsvondigheden, en bijwijlen zelfs danig opgeschrikt door schurende tonen van duistere complexiteit.

De één zal met een verontwaardigde frons gemompeld hebben, de ander gedaan alsof hij zich van deze nieuwerwetse composities niet van de wijs liet brengen. En minstens enkele toeschouwers zullen zich, naast een paar vluchtige emoties en puur esthetisch genot, ook geraakt geweten hebben in hun hart.