Ook de Young Masters gingen van start: Viktor doet verslag

Een nieuw seizoen, een nieuwe reeks Young Masters. De eer de spits te mogen afbijten, op 30 september, viel dit jaar te beurt aan een Spaans-Belgisch trio: sopraan Eloïse Mabille, George Tyriard op de piano, en Antonio Garcia op de cello.

Tyriard en Garcia verwelkomden ons met een sterk instrumentaal stuk, een opzwepend en meeslepend verhaal dat niet naliet enige spreekwoordelijke warmte in het ietwat kille Kraakhuis los te laten. Het zichtbaar genot van de vertellers, gecombineerd met het beeld van Mabille die lichtjes meewiegde op de muziek, moet meer dan één glimlach los getoverd hebben.

Vervolgens bracht Mabille enkele composities die het midden hielden tussen Franse chansons en klassieke opera, vooral begeleid op piano en af en toe geassisteerd door Garcia’s cello. Aanvankelijk nog wat onzeker, met de hand steun zoekend aan de piano, kwam ze na een tijdje toch los van haar begeleidend instrument en trok ze een paar extra registers open - hiermee spreidde ze duidelijk haar talent tentoon. Enigszins jammer was wel dat Garcia’s ademhaling af en toe heel duidelijk te horen was, vooral in het middelste deel van het optreden. Tijdens Mabilles meer ingetogen stukken werd de sereniteit van het geheel hierdoor wat doorbroken.

Garcia zette over het algemeen echter wel de betere performance neer. Zijn inbreng zorgde voor de nodige veerkracht en afwisseling in het geheel. Dit werd nog maar eens duidelijk tijdens het laatste stuk. Mabille was op dit punt overduidelijk ook volledig in haar sas en had haar enthousiasme ook overgedragen op Tyriard, maar het was toch vooral Garcia’s explosiviteit die het verschil maakte en voor een waardige afsluiter zorgde.

Een goed begin voor een nieuw seizoen. Als dit de maatstaf is voor wat nog volgt, liggen de verwachtingen redelijk hoog.

door Viktor Vandaele