Play it like Stockhausen: het programma van Cosmic Pulses is bekend

do 26 oktober

Op 1 en 2 december kan u in De Bijloke terecht voor een festival rond de cultcomponist Karlheinz Stockhausen. Hij was niet alleen producent van stukken die tot op de dag vandaag boeiend blijven, hij was bovenal een pionier van de elektronische muziek. 20 jaar voor Kraftwerk was deze man al bezig met synths en de meest exotische electronica, vaak met enorme toestellen van eigen makelij.

PLAY IT LIKE STOCKHAUSEN: DE PIONIERSJAREN VAN DE ELECTRONISCHE MUZIEK

In de jaren ’50 en ’60 moest hij daarvoor zeer experimenteel te werk gaan en als het ware bestaande radio- en meetapparatuur ‘hacken’ om zijn artistieke doelen te bereiken. Dat maakte hem tot cultfiguur voor de hedendaagse electronica-scène. Naast twee concertavonden duiken we op zaterdagmiddag onder in deze merkwaardige wereld.

Voor een twee uur durend middagprogramma onder de noemer 'Play it like Stockhausen' verzamelden we dergelijke apparten bij onze partners MiM (Brussel) en IPEM (Gent). We halen o.a. de even legendarische als zeldzame EMS Synthi 100 van onder het stof: een synthesiser van het formaat van een keukeneiland. Er werden er slechts 30 van gebouwd, ééntje is in bezit van Stevie Wonder. Een andere staat bij Billy Corgan thuis.

In De Bijloke komt een Synthi-100 expert een masterclass geven op het nog werkende toestel van IPEM. Daarnaast slepen we reel-to-reel taperecorders, filterbanken, oscillatoren en andere machines uit de pioniersjaren aan. Een unieke inkijk in deze fascinerende periode voor iedereen die weet wat je vandaag met 1 muisklik in Ableton, Protools of Apple Logic kan.

Doe daar nog eens twee voorstellingen bovenop waarop je deze appartuur aan het werk kan zien en je hebt een middag die je als electronica-amateur nog lang zal heugen. Gratis! 

Foto: Stockhausen in de jaren '70 aan de slag een Synthi 100.

EEN SELECTIE UIT HET OEUVRE VAN DE GENIALE GEK

Stockhausen mag dan een cultfiguur zijn met ruime bekendheid, zijn stukken worden bijna nooit live uitgevoerd. 

Veel heeft uiteraard te maken met de vaak erg complexe technische uitwerking. Zo is hij o.a. de bedenker van het knettergekke helikopterstrijkkwartet, waarbij de muzikanten in 4 rondvliegende helikopters zitten waaraan luidsprekers zijn vastgemaakt. Dat paste nu net niet binnen het Bijloke-budget, maar we gooien er wel een pak versterkers, luidsprekers, quadro- en octofonische/video-opstellingen tegenaan in combinatie met traditionele instrumenten. hier vindt u alles over het programma:

Vrijdagavond 20:00

Karlheinz Stockhausen | Kontakte (voor piano, slagwerk en tape)
Ictus | Electronic concert piece
Karlheinz Stockhausen | Cosmic Pulses (elektronische muziek)

Zaterdagmiddag 16:00

Play it Like Stockhausen: a jouney into Electo-music machinery. Met o.a.

Andrea Mancianti | Autophagy II / Mikrophobie (percussion, electric guitar & live electronics)
Karlheinz Stockhausen | Mikrophonie I (for tamtam, 2 microphones, 2 filters and controllers)

Zaterdagavond 20:00

Karlheinz Stochkausen | Für kommende Zeiten (version for 6 amplified musicians)
Karlheinz Stochkausen | Signale zur Invasion (trombone on electronic tape)