Achter de schermen van een livestream

do 18 februari

Een reportage over het technische team van De Bijloke dat achter de schermen van de concerten en livestreams mirakels verricht.

 

Plastic Folie

Zaterdag 19 december 14 uur. ‘Verdorie, als ik ze niet weg krijg, ga ik mij de hele avond dood ergeren aan die plexi folie tussen de muzikanten. Het licht reflecteert erin en dat zie je onvermijdelijk op de camerabeelden. En bovendien is het lelijk!’ Op het podium zit Brussels Jazz Orchestra coronaproof opgesteld voor de repetitie en binnen een paar uur gaat De Bijloke online met zijn tweede livestream-concert. En o ja, Natan Rosseel, hoofd techniek, heeft nog wat katten te geselen.

Op de foto’s bij deze reportage zie je nog de flexibele folie, maar op de livestream om 20 uur is er niets van te merken. Je ziet alleen harde plexi schermen op statieven — even efficiënt tegen corona. Of je ziet zelfs helemaal niets, zo subtiel is de oplossing. ‘Onze missie is alle technische obstakels wegwerken, zodat musici het beste concert kunnen geven en het publiek alles vanzelfsprekend vindt.’ Bart Westerduin was er niet bij op 19 december, maar vat de job van zijn collega-technici wel perfect samen.

‘Opbouw de dag voordien, afbraak achteraf, aankomst muzikanten, soundcheck, interviewtje met de artistiek leider voor de mensen thuis: alles moet minutieus ingepland worden en alle materiaal moet er staan. Dat is de preproductie waar ik me om bekommer.’ - Productiecoördinator Tuur Verschoren

En met een bigband als Brussels Jazz Orchestra moet er serieus wat materiaal klaar staan. Genoeg luidsprekers op het podium bijvoorbeeld, waardoor de muzikanten elkaar horen spelen. Op concerten zie je de saxofonist vaak gebaren: ‘Ik wil meer drums in mijn luidspreker!’ Daar heeft Wout Clarysse iets op gevonden.

‘Dankzij een draadloze verbinding met mijn iPad hoef ik niet achter mijn mengtafel te blijven zitten, maar kan ik naast de saxofonist gaan staan en ter plekke het volume van drums verhogen of trombones verlagen.’ Hij werkt nog maar pas bij De Bijloke. ‘Dit is nog maar mijn tweede concert, maar wat voor één: Brussels Jazz Orchestra!’

Lichtschilderijen

In tegenstelling tot Wout mag Pieter Kinoli dan wel al jarenlang een vaste waarde zijn, hij is daarom niet minder enthousiast over de nieuwe zaal en technische installatie. ‘Behalve klassieke vaste spots hebben we energiezuinige leds, waarvan ik vanachter mijn lichttafel de kleur en positie kan aanpassen. Ik geniet ervan lichtschilderijen te maken die perfect passen bij de sfeer van de muziek.’

Speciaal voor livestreams schakelt De Bijloke een ervaren videoploeg in. De perfecte klankkwaliteit in de huiskamer, een videoregisseur die met beelden goochelt, een specialist die twee vaste en drie bewegende robotcamera’s aanstuurt, een cameraman in de zaal: voor elke livestreaming wordt tijdelijk een hele regiekamer opgebouwd in het Kabinet van ons gebouw. Het is het zenuwcentrum waar alles samenkomt — en ja, die zenuwen zinderen er voelbaar in de lucht.

Gelukkig voel je daar thuis helemaal niets van. In je luie zetel hoef je alleen maar een drankje in te schenken, achterover te leunen en te genieten. In close-up op je thuisscherm zie je de emoties van de muzikanten zelfs beter dan in de zaal. ‘Maar ik doe mijn job toch voor de lachende gezichten van het publiek achteraf. Daar krijg ik een kick van, telkens weer’, besluit Natan Rosseel.

We moeten ze helaas nog even missen, die lachende gezichten. Maar ons opnieuw met zijn allen kunnen inzetten voor een unieke concertbeleving, voor kijkers thuis én muzikanten op het podium: dat onbeschrijfelijke gevoel maakt ontzettend veel goed.

Bart Westerduin | Podiumtechniek Pieter Kinoli | Podiumtechniek Wout Clarysse | Podiumtechniek