Voorzitter Frans Verheeke geeft fakkel door aan Griet Nuytinck

ma 12 oktober

Na elf jaar voorzitterschap neemt Frans Verheeke afscheid als bestuurder en voorzitter van het Muziekcentrum De Bijloke. Reeds in de jaren negentig vervoegde hij de raad van bestuur van de toenmalige Stedelijke Concertzaal als penningmeester en in maart 2009 nam hij het mandaat van voorzitter over van wijlen Raoul Wijnakker.

Onder het bewind van Frans Verheeke evolueerde De Bijloke definitief van een stedelijke concertzaal naar een internationaal Muziekcentrum. Zijn tomeloze inzet, inspirerende leiding en groot hart voor muziek en cultuur in het algemeen zullen zeer gemist worden. Zijn lijst verwezenlijkingen zijn dan ook legio, met als ultieme kers op de taart de recente totaalrenovatie van de concertzaal :

‘Als ik terugblik op de jaren van mijn bestuurdersmandaat in de vzw kan ik niet anders dan trots zijn op de verwezenlijkingen die we samen mochten/konden realiseren en spijt koesteren om hiervan afscheid te nemen. Ik heb de zaal nog gekend als ziekenzaal en als desolate oefenzaal voor de kineopleidingen. Levendig herinner ik mij ook de eerste investeringen, gedaan onder impuls van de toenmalige schepen van Openbare Werken, Frank Beke, om deze ruimte enigszins te fatsoeneren voor het Festival van Vlaanderen. De recente, schitterend gelukte verbouwing maakt van de vernieuwde/nieuwe concertzaal een juweel en alleen dat al vormt een voldoende reden tot gerechte fierheid.’

De raad van bestuur van Muziekcentrum De Bijloke is bijzonder gelukkig in Griet Nuytinck een hoogst deskundige en waardige opvolger te hebben gevonden. Als bestuurder en lid van de Algemene Vergadering is ze heel goed vertrouwd met de werking van het Muziekcentrum.

Ik voel me heel dankbaar voor het vertrouwen dat het bestuur mij geeft om de fakkel over te nemen van voorzitter Frans Verheeke. Er zijn de laatste jaren prachtige realisaties verwezenlijkt met als hoogtepunt de verbouwing van de concertzaal. We waren de voorbije zomer een game changer met het Wonderland festival. We waren bij de eerste muziekhuizen om onder veilige Covid-omstandigheden talloze concerten te organiseren en onze gebouwen liepen in september vol verrukte concertgangers. Ik kijk uit naar de samenwerking met het bestuur en met het team. We gaan het Muziekcentrum de Bijloke verder uitbouwen tot een site waar de verbondenheid door live muziek voelbaar is en waar Gent en heel Vlaanderen fier op mag zijn.’

Griet Nuytinck is CEO van Anacura, een internationaal vermaard onderzoekslaboratorium voor medische en farmaceutische analyses, gevestigd in Evergem. Sinds de oprichting in 1985 groeide het labo onder haar leiding uit tot een groep met drie bedrijven, samen goed voor 240 werknemers. Griet Nuytinck is ook een bijzonder grote cultuur- en muziekliefhebster, zowel actief als passief. Ze zingt mee in Jardin des Voix Gent en is behalve van het Muziekcentrum De Bijloke ook bestuurder van Anima Eterna Brugge, het Antwerp Symphony Orchestra, Collegium Vocale Gent en het Orpheus Institute.