De Bijloke na corona: kop op! Een boodschap voor onze bezoekers

Beste Bijloke-bezoeker,

‘I want my time with you.’ Onder die slagzin vatten we enkele maanden geleden de nieuwe artistieke koers van ons al even nieuwe Muziekcentrum samen. Toen we in februari de laatste hand legden aan seizoen 20 | 21 begon het nieuwe coronavirus uit China om zich heen te grijpen in Europa. De gevolgen lieten zich snel voelen. In geen tijd stonden alle concerten van het lopende seizoen op de helling. Uiteindelijk bleek: alle concerten dienden geannuleerd. Ook de inspirerende drukte van onze kantoren werd abrupt stilgelegd, en al vanaf de eerste online teamvergadering werd duidelijk: verbondenheid met collega's is via het chatscherm bijlange niet zo opwindend.

Net zoals we als team elkaar nodig hebben, leven we op van het contact met jullie, onze luisteraars. Wat hadden we uitgekeken naar de feestelijke opening van de nieuwe Concertzaal. In plaats van prachtige muziek, gebracht door schitterende en geëngageerde musici, kwam niets dan akelige stilte. De roezemoezige gezelligheid van concertgangers in de foyers en gangen bleef uit. Op het podium: geen sprankelende vleugelpiano of overrompelend symfonieorkest, maar een achtergelaten hoogtewerker achter een slap hangend veiligheidslint. 

De tijd die je doorbrengt met het luisteren naar live muziek, is een kostbaar goed. Vanuit die gedachte wilden we het eerste seizoen presenteren van het vernieuwde Muziekcentrum De Bijloke. We nodigen je hierbij uit om het programma van 20 | 21 te ontdekken zoals we het gepland hebben. Helaas is intussen duidelijk geworden dat het coronavirus zich niet zomaar laat bedwingen. We zullen moeten wennen aan een nieuwe realiteit. Al te ver vooruitkijken is voorlopig onmogelijk. Alle geplande concerten kunnen we op dit moment dus enkel onder voorbehoud aanbieden. De uitdagingen waartoe de huidige situatie ons plaatst, zijn dan ook groot. Hoe vertaal je een collectieve, live muziekbeleving naar alternatieve manieren van samenhoren én samen horen?

Het is wel duidelijk dat streaming en online content de diepte en intensiteit van een live concert nooit zullen kunnen evenaren. Oplossingen liggen eerder in de hertekening van de traditionele concertcontext. Achter de schermen zijn we dan ook begonnen met het aftoetsen van diverse scenario’s. We maken ons sterk dat ons unieke concertcomplex het straks toelaat om luisteraars te ontvangen op een veilige manier, die ook garant staat voor een volwaardige, hetzij alternatieve concertbeleving.

Hoe dan ook zullen we verbeeldingsrijk moeten zijn in het bedenken van nieuwe rituelen en een kader scheppen waarin ‘afstand’ en ‘isolement’ alternatieve vormen van ‘nabijheid’ en ‘collectiviteit’ kunnen zijn. Wat dat betreft zullen we de nieuwe concertzaal al meteen na oplevering moeten heruitvinden en anders moeten verbeelden. Eenvoudig is zoiets niet, maar gelukkig kunnen we hierover nadenken in gesprek met onze huisartiesten. Zowel Symfonieorkest Vlaanderen, GRAINDELAVOIX als HYOID zijn ensembles die gedreven zijn in hun zoektocht naar originele belevingsvormen en presentatieformules.

Op welke manieren we in seizoen 20 | 21 ons publiek levensechte, muzikale ervaringen kunnen schenken, is voorlopig een open vraag. Maar dat we er alles aan zullen doen om elkaar in postcoronatijden opnieuw te kunnen ontmoeten, is wel zeker. Want als er één zekerheid is binnen de ongekende toekomst, dan is het wel deze: de tijd die je doorbrengt met muziek en met musici, is alleen maar waardevol als die ook met een publiek gedeeld kan worden. We spreken dan ook namens alle musici, kunstenaars, schrijvers en artiesten die dit seizoen bij ons aan bod komen: wij willen onze tijd met jou. 


Welkom in De Bijloke!

De bestuurders, medewerkers en vrijwilligers van Muziekcentrum De Bijloke