De keuze van... Frederik Sioen

Elke drie maanden laten we een bekende figuur zijn of haar licht schijnen over komende programmatie in Muziekcentrum De Bijloke. Deze keer was het de beurt aan Gentse singer-songwriter, Frederik Sioen.

Frederik Sioen (40) is een singer-songwriter, geboren en getogen in Gent. Vanaf zijn negende leerde Sioen klassieke muziek (dwarsfluit). Zijn brede interesse voor muziek bracht hem al snel bij Spaanse flamenco en Afrikaanse en Cubaanse percussie. Op zijn zestiende werd hij zanger in een grunge-rockgroep. Maar uiteindelijk voelde hij zich toch het meest thuis solo achter de piano en maakt hij ondertussen al jaren muziek onder zijn eigen familienaam. Vorig jaar was hij nog bij ons te gast met 'Distortion, a Hymn to Liberty', een samenwerking met Dirk Brossé en Jef Neve. Hieronder vertelt hij graag over zijn favorieten uit ons programma van de komende maanden. 

Van jongs af aan ben ik enorm geïnteresseerd in wereldmuziek. Mijn vader zweerde trouw aan de klassieke muziek, terwijl mijn moeder de Argentijnse tango danste. Dankzij meester Chris Joris, mijn leraar percussie, werd ik verliefd op Afrikaanse en Cubaanse ritmes. En een latere samenwerking met qanun-speler Osama Abdulrasol leerde me dan weer de muziek uit het Midden-Oosten appreciëren. Het concert van Ensemble Constantinople staat dus met stip in mijn agenda genoteerd. Muziek die troost biedt in tijden van onzekerheid en oorlog.

Ik ben ook zeer benieuwd naar wat de Wiener Sängerknaben samen met een bende jong geweld van enkele Gentse scholen ten berde zullen brengen tijdens Côté Koer, het gevestigde kinderzangfeest van De Bijloke. Een feest waarbij ik zelf in 2016 met kompanen Roland Van Campenhout, Sarah Yu Zeebroek, Pieter-Jan De Smet van 'De Piepkes' en een bende leerlingen op het podium mocht staan. Het samen zingen, repeteren en muziek maken met de kinderen was een heerlijke ervaring en maakte van het zangfeest een knallende succes. 

Dan Schubert, natuurlijk. Sinds mijn vader ooit de Onvoltooide symfonie dirigeerde, voor zijn eindexamen dirigent aan het Lemmensinstituut, en mijn zus en ik als snotapen de repetities mochten bijwonen, ben ik een grote Schubert-fan. Mijn voorliefde voor de piano maakt de keuze voor het concert van Ronald Brautigam een evidente beslissing. Daarnaast wil ik zeker en vast de komst van levende legende Arcadi Volodos niet missen. Zijn concert op zondag 10 mei, in een kersvers vernieuwde concertzaal, lijkt me een ideaal cadeau voor Moederdag.

Als popmuzikant heeft jazz een heel grote invloed op mijn repertoire, al ben ik verre van bedreven in het improviseren. Ik luister wel heel veel naar het genre, van legendarische platen en muzikanten tot jong Gents jazztalent. Niet te versmaden is dus het concert van het quintet van de grootmeesters Randy Brecker, Dave Liebman, Marc Copland, Drew Gress en Joey Baron. Wat een bezetting, wat een weelde! 200 jaar virtuositeit verzameld! En eind mei wordt klepper van jewelste Pat Metheny in De Bijloke verwacht. Deze gitaarvirtuoos moet je wel eens gezien hebben!

Om af te sluiten: uiteraard worden we allemaal verwacht op Côté Jardin, ‘het begin van de zomer’. Een gezellige picknick en gratis muziek in de prachtige binnentuin van de Bijlokesite, wat wil een mens nog meer? Een combinatie die straalt en waar je me elk jaar kan terugvinden. Ik ben benieuwd naar wat het programma van die middag als verrassingen in petto heeft.