De keuze van... Greet Samyn

Elke drie maanden laten we een bekende figuur zijn of haar licht schijnen over komende programmatie in Muziekcentrum De Bijloke. Deze keer was het de beurt aan Klara-coryfee Greet Samyn. Hier leest u haar highlights voor ons komende seizoen!

Het is even zonnig in Parijs als in Gent wanneer we Greet aan de lijn hebben. Ze komt er even op adem na een hectische werkperiode tijdens Klarafestival. Vanop een terrasje geeft ze ons enkele persoonlijke favorieten uit ons komende seizoen 19-20 mee.


Als eerste stipt ze het concert van Joey Baron, Robyn Schulkowsky & Ictus aan. Sinds ze Baron onlangs aan het werk zag in het project MixMonk, is ze volledig verkocht. Baron is een melodieuze drummer, die blaakt van energie en virtuositeit, maar zich ondergeschikt opstelt ten opzichte van het muzikale geheel. “Menig metronoom beeft van de schrik, zo stabiel is hij”, dixit David Bowie over Baron. Greet is vooral benieuwd naar hun versie van Drumming van Steve Reich. Ooit zag ze de beklijvende voorstelling van Rosas op deze repetitieve muziek en kijkt nu uit naar de rauwe muzikale versie, bovendien in de theatrale setting van de Sint-Baafsabdij!


Haar tweede tip: de uitvoering van de negende symfonie van Mahler door Antwerp Symphony Orchestra. Ondertussen hoorde ze alle symfonieën van Mahler live en kan ze iedereen alleen maar aanbevelen dit ook te doen. Mahlers laatste symfonie is een magistrale ode aan het leven en de levenslust. In de loop van het werk geraakt de muziek als het ware ‘uitgeput’, en blijft de luisteraar ‘alleen’ achter, volgens Greet een berusting in de dood. De prachtige Sint-Pieterskerk vormt dan ook het uitgelezen kader om dit werk te aanhoren.


In onze reeks kamermuziek viel Greet haar oog onmiddellijk op het Danish String Quartet. Sowieso heeft ze een zwak voor Scandinavië, en dit kwartet staat volgens haar garant voor instant vrolijkheid – zelf laat ze deze heren dan ook vaak horen in Klara Serveert. De muzikanten leerden elkaar kennen op een zomerkamp, waarbij voetbal consequent afgewisseld werd met kamermuziek. Nu zijn ze wat meer bebaard, maar brengen op het podium nog steeds een aanstekelijk spelplezier. Op het programma staat onder meer de Grosse Fuge van Beethoven, “compositorische spitstechnologie” volgens Greet.


Tijdens haar studies woordkunst aan het Lemmensinstituut speelde Greet mee in het harmonieorkest van het Leuvense conservatorium. Ze koestert nog steeds een liefde voor de HaFaBra-wereld, ja zelfs heimwee naar het marcheren, de kostuums en de verbindende kracht van fanfares. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Greet enorm opgetogen is over de samenwerking tussen Symfonieorkest Vlaanderen en de vrolijke bende van Die Verdammte Spielerei. Tijdens de Gentse Feesten van 2017 organiseerden ze ‘De Langste Fanfare’ en ook vorig jaar oogstten ze veel lof met ‘Pakske klassiek’ in de Sint-Baafskathedraal. Greet looft de openheid van de muzikanten van Symfonieorkest Vlaanderen om af en toe het ‘spel’ mee te spelen en zo de sérieux opzij te schuiven.

Met haar nichtje en neefje heeft Greet al vaak genoten van de KIDconcerten van Antwerp Symphony Orchestra, dus dat staat ook zeker aangevinkt in de agenda. “Kinderen luisteren vaak heel open, en er blijft van die concerten altijd wel iets hangen. Het is dan ook belangrijk dat kinderen klassiek op hun maat ontdekken. Met het KIDconcert De Leugenbaron, op muziek van Haydn, zal dit zeker lukken!“

--------------------------------------------------------------------------------------------------

De rubriek 'De keuze van...' vindt u ook terug in ons gratis driemaandelijks magazine. Wenst u dit te ontvangen? Schrijf u via uw online account in.