Bastijn liet zich zintuiglijk verwennen door Accademia del Piacere

Verslag door Bastijn SteelandtBach reinvented


Op dinsdag 11 december kon ik een nieuwe ervaring aan mijn lijst Bachbelevingen toevoegen. Eéntje om niet snel te vergeten? Dat zal de toekomst wel uitwijzen. Maar misschien loop ik nu wat op de feiten vooruit…

Net als velen met mij ken ik Bach voornamelijk als de virtuoos aan het klavier. Op het orgel of aan de klavecimbel, het maakte hem schijnbaar allemaal niets uit. Zijn oeuvre is dan ook navenant. Maar de associatie met een gambaconsort was mij tot voor deze avond totaal vreemd. Geheel onterecht overigens!

Aan het concertprogramma valt niets bijzonders aan te merken: een fijne selectie van enkele van Bachs klavierwerken. Nee, de luisterrijke transcripties van het ensemble Accademia del Piacere maken hier duidelijk het verschil. Dat de aanpak van het ensemble waardering oproept, blijkt voor een eerste keer na de bloemlezing uit de Goldbergvariaties, als het publiek uit haar trance ontwaakt en in applaus uitbarst.

Laat het dan ook duidelijk zijn: Accademia del Piacere is niet enkel een streling voor het oog (je ziet het namelijk niet elke dag, zo’n viola da gamba), het is daarnaast ook verwenning voor het oor. De sound klinkt zeer vertrouwd, maar als je het ensemble zelf aan het werk ziet, dan toch ook weer niet. Het heeft iets aparts, die ‘oude’ instrumenten. Dat maakt uiteindelijk dat er niets kan tippen aan een live concertervaring. De toevoeging van het orgel en het getokkel van de luit maken het plaatje compleet.

Tijdens het concert betrap ik verschillende mensen erop met de ogen dicht zich te laten meevoeren op de tonen van Bach, maar dan gaan mijns inziens zo veel subtiliteiten verloren die van elke concert opnieuw een unieke belevenis maken. De ingetogen vreugde van het samenspel valt zo van de muzikanten af te lezen: de gelukzalige lach op het gezicht bij een cadensering, of de ernstige focus bij het (bij)stemmen, om er maar twee op te noemen. Spijtig genoeg is dat bijstemmen een constante gebleken deze avond, maar dat is slechts een kleine smet op het blazoen van Accademia del Piacere.

En dus, zo geschiedde dat ik een nieuwe ervaring aan mijn lijst Bachbelevingen kan toevoegen. Eéntje waar ik met veel voldoening naar kan terugblikken.