Neue Vocalsolisten Stuttgart

  • Functies | ensemble

Neue Vocalsolisten werd in 1984 opgericht als ensemble gespecialiseerd in de interpretatie van hedendaagse vocale muziek.

Aanvankelijk stond het ensemble onder het artistiek beleid van Musik der Jahrhunderte, maar sinds 2000 voert het artistiek haar eigen koers.

De zeven solisten, met een gezamenlijk bereik van coloratuursopraan over contratenor tot ‘basso profondo’, geven gestalte aan diverse kamermuziekwerken en werken samen met componisten en andere uitvoerders. Hierbij leggen ze een opmerkelijke artistieke creativiteit aan de dag.

Het zijn stuk voor stuk onderzoekers, ontdekkers, avonturiers en idealisten. Neue Vocalsolisten werkt samen met vele partners, waaronder gespecialiseerde ensembles en radio-orkesten, opera- en theaterhuizen, elektronische studio’s en tal van muziekfestivals en concertreeksen wereldwijd.

De voornaamste interesse van het ensemble gaat uit naar onderzoek: het verkennen van nieuwe klanken, nieuwe vocale technieken en nieuwe uitdrukkingsvormen, waarbij de klemtoon ligt op het creëren van een dialoog met de componisten.

Jaarlijks creëert het ensemble ongeveer twintig werken. Centraal in hun artistiek concept staan muziektheater en een interdisciplinaire benadering van elektronica, video, beeldende kunst en literatuur, evenals de juxtapositie van oude en hedendaagse muziek.

Laatste update: 04 mrt 2015

Binnenkort

Neem een kijkje in ons programma >