Voorwaarts maart / En avant mars

hedendaags

Aanvang om 18:30

Muziekcentrum De Bijloke Gent Kluyskensstraat 2 9000 Gent

Na zes succesvolle edities gaven vzw HardScore en bezieler Frank Nuyts in 2016 de organisatorische fakkel van Voorwaarts Maart/En Avant Mars door aan het jonge muziekcollectief Headliner. Met een eigenzinnige programmering brachten zij tijdens hun eerste festival ‘Generatie Nu’ in kaart. In de volgende twee edities zal het jonge trio dat tijdsgegeven verder als inspiratiebron gebruiken, zodat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de drie door Headliner gecureerde festivals. Na het heden (#EAM2016), komen ook het verleden (<<EAM2017) en de toekomst (>>EAM2018) aan bod.

Met de blik op alles wat achter ons ligt zal Headliner actief verder blijven bouwen aan een tijdperk zonder hokjesdenken. En Avant Mars beperkt zich niet tot bepaalde muziekgenres of stromingen. Ook het creëren blijft centraal staan: veel componisten en muziekmakers worden uitgenodigd om stil te staan bij wat er ooit was of geweest zou kunnen zijn. Het resultaat van die artistieke dwaaltochten is te horen op 16 maart 2017 in De Bijloke.

MATERIALS ROOM

Doorlopende expo waarin Ruben Martinez Orio(hout) , Laurens Van Bouwelen(speelgoed), Leda Devoldere (textiel) , Laura Maes en Maika Garnica (keramiek) verschillende materialen exploreren. Voor deze ruimte werkte Headliner samen met NEIN, het eenmans-curatorencollectief van Laurens Mariën.

ERA

Een voor de gelegenheid samengesteld trio verbindt een zacht post-modernisme met vroegere tijden. De muziek van Liesa Van der Aa en Koen Quintyn is beïnvloed door hun activiteiten binnen de popmuziek. Deze creaties worden geconfronteerd met John Luther Adams' After The Light, die het geheel een natuurlijke toets geeft. De uitvoerders van dit concert zijn Tom De Cock (slagwerk), Jutta Troch (harp) en Tille Van Gastel (fluit).

RITUALS

In deze 20-minuten durende trip roept contrabassist Nathan Wouters occulte rituele sferen op. Video-artist Klaas Verpoest laat zich inspireren door deze improvisaties en creëert met zijn visuals een immersieve luisterervaring voor het publiek.

WRITTEN BY HAND

Componisten Sebastian Bradt, Bert De Rycke, Nikos Kokolakis, en Petra Vermote werden uitgedaagd om de computer aan de kant te schuiven. De unieke manuscripten werden ontcijferd door Mirek Coutigny (piano), Quinten De Gelaen (hoorn), Pieter Lenaerts (contrabas), Birgit Eecloo (slagwerk) en Hannelore Vermeir (klarinet).

GENERATIONS

In dit concert wordt nieuwe muziek met oude instrumenten geconfronteerd, en vice versa. Internationaal barokensemble Le Concert d'Apollon en een blokfluittrio bestaande uit Julien Feltrin, Ines Rasbach en Tomma Wessel spelen nieuwe muziek van Frank Agsteribbe, Szymon Brzóska, Aart Strootman e n Noah Thys op traditionele instrumenten. Het programma wordt aangevuld met een anachronistisch vibrafoonconcerto van Vivaldi met als solist Jonathan Bonny en interludes van Marais en Mondonville.

FREE JAM

Een spontane terugblik op EAM2017 in het recent geopende Bijloke Café.

TIMETABLE

18:30 - MATERIALS ROOM - opening

19:00 - ERA | RITUALS | WRITTEN BY HAND

19:20 - MATERIALS ROOM - Ruben Martinez Orio

19:45 - ERA | RITUALS | WRITTEN BY HAND

20:05 - MATERIALS ROOM - Leda Devoldere

20:30 - ERA | RITUALS | WRITTEN BY HAND

20:50 - MATERIALS ROOM - Laurens Van Bouwelen

21:30 - GENERATIONS

22:20 - MATERIALS ROOM - Maika Garnica & Laura Maes

22:45 - FREE JAM

do | 16 mrt 17 | 18:30
€ 15
Normaal

Andere in deze reeks

Zie ook