marathonvoorstelling: THE DRUIDS, WHO KNOW, SEE AND HEAR NOTHING

J&B Blends III

Aanvang om 17:00

Einde om 00:00

Muziekcentrum De Bijloke Gent Kluyskensstraat 2 9000 Gent

"The druids, who know, see and hear nothing” neemt u mee op een ruim 7u durende treinreis.  Op de voorgrond: drie muzikanten. Op de achtergrond: een iconische documentaire van 433 minuten. De Norwegian Broadcasting Corporation filmde de treinrit van 371 km op de ‘Bergen Lijn’ in Noorwegen. Het is het eerste voorbeeld van wat ‘Slow tv’ wordt genoemd: een alledaags evenement dat in zijn volledige lengte getoond wordt.

Het laat toe om de contrasten ten volle te beleven. Donkere tunnels vs. witte sneeuw. Vrije natuur vs. het hermetische spoor. Het versnellen en vertragen van een trein vs. de regelmaat van de tijd.

Contrasten die vragen oproepen. Is het mogelijk het ooit gekozen spoor te verlaten, geïnspireerd door wat zich onderweg aandient ? Kunnen we radicaal vernieuwende oplossingen aan, ook als we daarbij verworvenheden gaan verliezen ? Leren we uit mislukking, of houden we desondanks vast aan de echo’s van het verleden ?

Binnen de contouren van een open compositie door Joris Blanckaert gaan de Zweedse nyckelharpiste Emilia Amper, de Australische pianist Anthony Romaniuk en de Belgische cellist Benjamin Glorieux aan de slag met deze vragen. Het wordt een computergestuurde confrontatie met hun muzikale verleden, met volksmuziek, Chopin en Schumann, maar net zo goed met elkaar in het heden, en de daarmee gepaard gaande keuzes.

Kiezen staat dan ook centraal in deze voorstelling.  Net als de muzikanten kiest de toeschouwer zelf wanneer hij binnentreedt, hoe lang hij blijft, waar en wanneer hij zit, ligt, hangt, staat, rondloopt.  En net als de muzikanten heeft de toeschouwer invloed op klank én beeld.

"The druids, who know, see and hear nothing” is een concert, een film, een experiment en een gewetensonderzoek. Voor Joris Blanckaert is het een antwoord op “the unanswered question”, de enigmatische compositie van Charles Ives en een voortdurende bron van inspiratie.

Opgelet: Dit concert werd eerder aangekondigd op een andere datum. Omdat de voorstelling een 7 uur durend totaalspektakel zal worden, werd beslist ze te verplaatsen naar het weekend te verplaatsen, op zaterdag 21 januari. 

Productie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

Programma

Joris Blanckaert, concept, compositie & live electronics

Jerry Galle, video art

Film, Norwegian Broadcast Corporation

Foto’s, UN Refugee Agency / UNHCR 

uitvoerders

Benjamin Glorieux, cello

Emilia Amper, nyckelharpa

Anthony Romaniuk, piano

za | 21 jan 17 | 17:00
€ 22
Tickets

Andere in deze reeks