J&B Blends III wordt marathonvoorstelling

nieuws

 Componist Joris Blanckaert en cellist Benjamin Glorieux werken volop aan hun productie ‘Absolut Sverige’, deel 3 uit hun zesdelige reeks ‘J&B Blends’, in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke.

Omdat de voorstelling een 7 uur durend totaalspektakel zal worden, werd beslist ze te verplaatsen: van woensdag 25 naar zaterdag 21 januari. Aanvangsuur: 17u. Einduur: middernacht. U loopt vrij in en uit.

Het evenement staat in het teken van de Zweedse muziek, met nyckelharpiste Emilia Amper. Blanckaert en Glorieux kiezen echter niet voor het klassieke concertconcept, maar voor een andere beleving van tijd en ruimte.

De toeschouwer kiest zelf wanneer hij binnentreedt, hoe lang hij blijft, waar en wanneer hij zit, ligt, hangt, staat, rondloopt.

Op de voorgrond: de muzikanten. Op de achtergrond: een iconische documentaire van 420 minuten. De Norwegian Broadcasting Corporation filmde op 27 november 2009 de treinrit van 371 km op de ‘Bergen Lijn’ in Noorwegen. Het is het eerste voorbeeld van wat ‘Slow tv’ werd genoemd: een alledaags evenement dat in zijn volledige lengte getoond wordt. Het concept is gebaseerd op ‘Sleep’, een film van Andy Warhol uit 1963. Daarin is de dichter John Giorno te zien in zijn slaap, gedurende 5 uur en 20 minuten.

Muzikaal kiest het duo Blanckaert-Glorieux nog steeds voor de Zweedse volksmuziek. Ook klassieke componisten als Schubert lieten zich erdoor inspireren. Joris Blanckaert arrangeerde Schuberts tweede pianotrio voor cello en nyckelharpa. En ook zijn polska-suite schreef Blanckaert voor deze bezetting. Voor de uitvoering krijgt cellist Benjamin Glorieux het gezelschap van de Zweedse top-nyckelharpiste Emilia Amper. We kunnen amper wachten.

naar de agenda-pagina voor dit evenement >